Suomalaisperhe nukkuu yhä ulkosalla: "Kukaan ei tiedä, mikä talo sortuu näissä jälkijäristyksissä"

Maanjäristyksestä kärsineestä Nepalista tavoitettu Suomen Lähetysseuran työntekijä Anni Takko kertoo, että maanantaiaamu on ollut Kathmandussa melko sekava. Etenkin lapsiin tilanne on vaikuttanut: pelkkä sisälle meneminenkin pelottaa perheen pienimpiä.

Ulkomaat
Nepal maanjäristys Kathmandu.
Vedenjakelua Kathmandussa 27. huhtikuuta.Narendra Shrestha / EPA

Janakkalan Tervakoskelta Nepaliin lähtenyt Anni Takko on miehensä Heikki Takon ja kolmen lapsensa kanssa muun muassa Hämeenlinna-Vanajan, Tammelan ja Riihimäen seurakuntien nimikkolähetti. Suomen Lähetysseuran työntekijä Anni Takko kertoo, että tilanne Kathmandussa on hyvin sekava.

– Maanantaiaamu on ehkä sekavin aamu tähänastisista lauantaisen maanjäristyksen jälkeen, Takko kuvailee.

Anni Takko kertoo, että heidän hyviä ystäviään on jo lähtenyt hyvin nopeilla, hätäisillä evakuointilennoilla pois Nepalista.

– Meidän perhe on odotellut tietoa siitä, miten me toimimme. Mieheni Heikki jää tänne avustustöihin, mutta minä lähtisin sitten lasten kanssa pois.

– Tämä on meille hyvin raastava tilanne. Toisaalta meidän nepalilaiset ystävämme ovat täällä ja he soittavat meille ja kyselevät, mitä meille kuuluu ja tunne on hyvin vahva. Meidän pitäisi olla täällä, mutta jos minun pitää poistua täältä lasten kanssa, niin sitten poistumme.

Paikalliset ihmiset yrittävät saada elämää jatkumaan ja kuntoon.

Anni Takko

– Lähtö kotiin voi tulla piankin eli minun täytyy pakata jonkinlainen laukku, jotta olemme valmiita, kun lähtö tulee.

Anni Takko kertoo, että puhelimet ei ole toimineet kovin hyvin maanjäristyksen jälkeen.

– Kun ne toimivat, niin silloin tulee puheluita. Vähän sellaista sekavuutta, ja täytyy sanoa, että on aika stressaavaa, mutta paikalliset ihmiset yrittävät saada elämää jatkumaan ja kuntoon.

Jälkijäristysten pelko pitää ihmiset ulkona

Lauantaisen maanjäristyksen jälkeen Nepalia ovat ravisuttaneet lukuisat jälkijäristykset, joiden pelossa ihmiset eivät halua tai uskalla mennä sisätiloihin.

Nepalissa talot on rakennettu lähekkäin, eikä esimerkiksi Kathmandussa ole kovinkaan paljon puistoja tai avoimia tiloja, joihin ihmiset voisivat mennä telttoineen tai pressusuojineen turvaan.

– Kukaan ei tosiaankaan edelleenkään ole sisätiloissa ja kaikki ovat kyhänneet jonkinlaisia rakennelmia mihin tahansa aukeille paikoille, Anni Takko kuvailee.

– Vähän kun on aukea paikka, esimerkiksi parkkipaikka, niin ihmiset ovat kyhänneet sinne suojan.

Anni Takonkin perhe on ollut lauantaista lähtien ulkosalla. Sisällä on käyty, jos on tarvinnut hakea vaatetta tai ruokaa.

Lapsille tulee paniikki, kun heidän täytyy hakea sisältä jotain tai käydä vessassa.

Anni Takko

– Lapsille tulee paniikki, kun heidän täytyy hakea sisältä jotain tai käydä vessassa, Anni Takko kertoo.

– Jälkijäristyksiä on koko ajan. Kukaan ei tiedä, mikä talo sortuu näissä jälkijäristyksissä.

Kaupat tyhjinä, ruoka-apua odotetaan

Sunnuntaina Takkojen perheen näkemät kaupat olivat kaikki tyhjiä.

– Alkaako ruuankulku pikkuhiljaa sujua muun muassa Intiasta tänne, niin se jää nähtäväksi. Meidän perheellämme on riittänyt toistaiseksi vettä. Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että me olimme varustautuneet maanjäristykseen, eikä meidän varastomme tuhoutunut.

Suomen suurlähetystön mukaan avustuslentoja on laskeutunut viime yönä Kathmandun kentälle.