Lapset ovat kaikkein haavoittuvaisimpia – riskinä taudit, väkivalta ja hyväksikäyttö

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan tärkeintä olisi saada suojia taivasalla asuville nepalilaisille, etteivät he sairastuisi. Apu perille kulkee kuitenkin hitaasti, koska lentokenttä ei vedä riittävästi avustuskuljetuksia, sanoo Aamu-tv:ssä vieraillut humanitaarisen avun neuvonantaja Rea Noponen.

Aamu-tv
Aamutv.
Humanitaarisen avun suunnittelija Rea Noponen Pelastakaa Lapset ry:stä on työskennellyt pitkään Nepalissa, mutta on nyt Suomessa. Rea kuvailee Nepalia ja sen kiireisimpiä avustuskohteita.

Pelastakaa Lapset ry kantaa huolta lapsista Nepalin maanjäristysalueella.

– Joka ikisessä katastrofissa lapset ovat sillä tavalla haavoittuvia, että jos he joutuvat erilleen vanhemmistaan ja perheestään, lisääntyy väkivallan riski ja myös riski joutua hyväksikäytetyksi, sanoo humanitaarisen avun neuvonantaja Rea Noponen.

Noposen mukaan lapsia, kuten aikusiakin, uhkaavat myös erilaiset tartuntataudit, jollei taivasalla asuville ihmisille saada suojia.

– Tarvitaan pressuja, telttoja ja peittoja suojaamaan ihmisiä sateelta ja kylmältä. Jos suojia ei saada pian, tulee tarttuvia tauteja, kuten ripuli- ja hengitystietauteja.

Järjestö järjestää katastrofien yhteydessä lapsille omia tiloja, joissa voi leikkiä ja askarrella ja puhua omista kokemuksista muiden lasten kanssa.

– Leikki on lapsille parasta toipumista.

Lentokenttä ei vedä, tieto ei kulje

Apua Nepaliin suunnitellaan ja käynnistetään parhaillaan, mutta ongelmia tuottaa sen perille saattaminen.

– Lentokenttä joudutaan aina välillä sulkemaan, koska se on hyvin pieni, varsinainen pullonkaula. Sen kautta ei pysty saamaan avustuskuljetuksia perille riittävän nopeasti.

– Nepalissa on toki muutama muu pieni lentokenttä, ja myöskin Intian kautta maitse apu voi saavuttaa ihmiset.

Lisäksi tiedonkulku takkuaa. Noposen mukaan yhteydet ovat niin huonot tai kokonaan poikki, etteivät viestit välttämättä välity kansainvälisen järjestön muilta työntekijöiltä.

– Koordinaatio on kuitenkin sujunut olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Olemme pystyneet kokoustamaan ja jakamaan tehtäviä.