Kolmannes suomalaisista uskoo maan taloustilanteen kohenevan vuoden kuluessa

Kuluttajien odotukset omasta taloudesta eivät ole olleet näin korkealla sitten toukokuun 2011.

Kuluttajien luottamus talouteen pysyi huhtikuussa ennallaan, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 11,4. Maaliskuussa se oli 11,2 ja helmikuussa 10,6. Verrattuna viime vuoden huhtikuuhun, nousu on ollut huima: Tuolloin lukema oli 3,7. Pitkän ajan keskiarvo on kuitenkin 11,8.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyydestä kohenivat huhtikuussa verrattuna maaliskuuhun. Kotitalouden säästämismahdollisuudet nähtiin hieman huonompina kuin ennen, mutta Tilastokeskuksen mukaan arviot olivat silti edelleen valoisia. Odotukset omasta taloudesta olivat huhtikuussa korkeimmillaan sitten toukokuun 2011. 

Yli 30 prosenttia kuluttajabarometriin vastanneista uskoi Suomen taloustilanteen paranevan vuoden aikana. Viidennes arvioi tilanteen huononevan.

Vastaajista 42 prosenttia arvioi työttömyyden kasvavan tulevan vuoden aikana. Viidennes luotti työttömyyden vähenevän. Vuosi sitten puolet vastaajista sanoi työttömyyden yleistyvän ja 12 prosenttia sen vähenevän.

Puolet kertoi ajankohdan olevan hyvä säästämiselle. 76 prosenttia vastaajista uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin huhtikuun alkupuoliskolla 1 310:tä Suomessa asuvaa ihmistä.