1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Sotilaspastori tekee sotilaiden parissa kirkollista työtä sodassa ja rauhassa

Lappeenrannan Maasotakoulun sotilaspastorin Heikki Korvan työ on aivan erilaista verrattuna sodanaikaisten sotilaspastoreiden työhön. Perusasiat ovat kuitenkin säilyneet samoina.

Heikki Korva
Eri uskontoja edustavat varusmiehet rikastavat sotilaspastori Heikki Korvan työtä. Kuvaus: Kari Kosonen.

Kansallinen veteraanipäivä saa Lappeenrannan Maasotakoulun sotilaspastorin Heikki Korvan tuntemaan itsensä kiitolliseksi.

– Koti, uskonto ja isänmaa ovat veteraanien aikaansaannosta. Edelleenkin saamme elää turvallisessa Suomessa. Kyllä minä pidän sitä hyvin tärkeänä, Korva toteaa.

Talvi- ja jatkosodassa työskenteli noin 900 sotilaspastoria. Rintamapapit kulkivat siellä, missä sotamiehetkin. Tänä päivänä sotilaspastorin työ on aivan toisenlaista.

– Teen tätä työtä rauhallisissa olosuhteissa. Poikkeusoloa ei ole. Yhtenäisyyttä toki löytyy. Puolustusvoimien palveluksessa palvelen sotilaita. Teen kirkollista työtä heidän keskellään, Korva mainitsee.

Sotilaspastoreita työskentelee myös ulkomailla kriisinhallintatehtävissä olevien joukkojen luona. Siellä olot ovat erilaiset kuin rauhallisessa kotimaassa.

– Toki olosuhteet paikasta riippuen ovat hyvin erilaisia, mutta yhtymäpintaa poikkeusoloihin on. Työ liippaa myös sitä, mitä sotilaspapit tekivät sota-aikanakin, Korva sanoo.

Yllä olevassa videossa evankelis-luterilaista kirkkoa edustava sotilaspastori Heikki Korva kertoo lisäksi siitä, millaista on työskennellä eri uskontoja edustavien ja kirkkoon kuulumattomien varusmiesten kanssa.