1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Öykkösenvaarassa uusi näyttely – torjuntataistelut päivä päivältä

Ilomantsissa avataan Kansallisena veteraanipäivänä uusi sotahistoriallinen näyttely. Alue itsessään on merkittävä pala suomalaista sotahistoriaa, sillä Ilomantsi on ainoa paikka, jossa on käyty suuria taisteluita molemmissa sodissa.

Kuva: Juha Riikonen

Kansallisena veteraanipäivänä Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran yleisö- ja infotilassa avataan uusi näyttely.

– Tauluissa esitellään kesän 1944 torjuntataisteluja erityisesti Ilomantsin rintamalla. Ilomantsin alueen taistelut on esitelty päiväkohtaisesti, kuvailee tutkija Juha Riikonen.

Näyttelyn koonnut Riikonen kertoo, että Ilomantsi on ainoa paikka Suomessa, jossa on käyty sekä talvi- että jatkosodan aikaisia divisioonatason taisteluita.

– Museovirasto onkin nimennyt Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran torjunta-aseman ensimmäisen tärkeysluokan sotahistorialliseksi kohteeksi.

Uusi näyttely esittelee myös talvisodan tapahtumia. Kotakeittiön ympärillä olevalle seinälle laitetaan myös valokuvia. Näyttelytauluissa on tekstit suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Näyttelyn toteutuksessa ovat olleet mukana Riikosen lisäksi Leena Haikonen-Salo, Maija Luostarinen, Viljo Vestman ja T:mi Jouni Luostarinen.

Aluetta on kunnostettu vuosien mittaan talkootyönä ja muun muassa kunnan, rajavartioston, armeijan ja eri järjestöjen voimin. Paikalla onkin kunnostettuja polkuja ja juoksuhautoja sekä korsuja. Uusin ponnistus on kuvan yleisö- ja infotila.

Näyttelyn avajaisia vietetään Öykkösenvaarassa kello 15. Ohjelmassa on kahvit, puheita, paikan siunaus ja musiikkia. Kuljetus paikalle lähtee kunnantalolta kello 14.30.