1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Presidentti Niinistö kannattaa Sipilän ehdottamaa yhteiskuntasopimusta

Presidentti Sauli Niinistö on kunnioittanut kansallista veteraanipäivää maanantaina. Tänään on kulunut 70 vuotta Lapin sodan päättymisestä Suomessa.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan lipunnosto ja hartaus pidettiin Hämeenlinnan Elenia Areenassa maanantaina 27. huhtikuuta. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suhtautuu myönteisesti hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) ajamaan yhteiskuntasopimukseen.

–  Puheenjohtaja Sipilä varmasti tähtää sellaiseen, jossa kaikki olisivat mukana. Minusta se on ihan kannatettava pyrkimys, sanoi Niinistö Yle Uutisten veteraanipäivän haastattelussa.

Presidentti ei paljastanut, millaisia toimia hän odottaa uudelta hallitukselta talouden suhteen.

– En esitä uudelle hallitukselle mitään kummempia haasteita vaan koko eduskunnalle ja Suomen kansalle. Tästä on nyt vain selviydyttävä, ja meillä on kaikki resurssit siihen.

Presidentti Sauli Niinistö Ylen haastateltavana 27. huhtikuuta. Kuva: Yle

"Putin oli rauhan asialla keskustelussamme"

Niinistö myös valotti viime viikkoista puhelinkeskusteluaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Presidentit puhuivat Ukrainan tilanteesta. Venäjän epäillään keskittävän joukkoja Ukrainan vastaiselle rajalle.

– Tämä on tietysti kysymys, joka pohdituttaa kovasti. Presidentti Putin toimitti kovasti rauhan asiaa keskustelussamme. Olemme tietoisia siitä, että joukkoja on siellä edelleen ja raskasta kalustoakin ilmaantunut ehkä lisääkin paikalle. Luulenpa, että joudumme odottelemaan Voiton päivän jälkeisiä tapahtumia. Toivottavasti edetään rauhan asialla.

Viimeaikoina on puhuttu paljon Pohjoismaisen puolustusyhteistyön puolesta. Presidentin mielestä tämä ei johdu siitä, että Ukrainan kriisi olisi lisännyt jännitteitä pohjoisessa Euroopassa.

– Pitää muistaa, että Pohjoismaiden puolustusyhteistyö on jo vanhaa perua. Me vain jatkamme kulkua kaikkien tietämällä tiellämme. Erityisesti Ruotsin kanssa on tiivistetty tahtia tuntuvasti. Se on osa Suomen puolustusta, eikä siihen ole kenelläkään mitään sanomista.

Niinistö palkitsi yli 1 800 veteraania kunniamerkillä

Presidentti Niinistö on osallistunut tänään puolisonsa Jenni Haukion kanssa kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan Hämeenlinnassa. Presidentti  on jakanut kunniamerkkejä ja osallistunut veteraanien kahvitilaisuuteen.

Suur-Savon reserviläispiirin puheenjohtaja Raimo Mikkonen ja veteraani Hannes Hynönen laskivat seppeleen Mikkelissä veteraanipäivänä.

Sauli Niinistö on palkinnut Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla 1 803 sotaveteraania (siirryt toiseen palveluun), jotka eivät ole aiemmin saaneet suomalaista kunniamerkkiä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kunniamerkkejä jaettiin veteraanipäivänä.

Niinistö totesi mittavasta muistamisesta, että nyt oli korkea aika tehdä tämä ele kunnioittaaksemme sukupolvea, joka on meille taistellut vapauden.

Sotaveteraaneja on elossa noin 26 000 ja heidän keski-ikänsä on yli 90 vuotta.

Lisäksi tasavallan presidentti antoi veteraanipäivänä ylipäällikön päiväkäskyn (siirryt toiseen palveluun), joka oli osoitettu sotiemme veteraaneille ja lotille.

Edellisen kerran päiväkäsky annettiin 20 vuotta sitten, jolloin toisen maailmansodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.