Nepalin järistysuhrien määrä kasvaa – "tilanne vuoristokylissä todella paha"

Paikallinen viranomainen kertoo saaneensa tietoja, joiden mukaan joissakin kylissä on tuhoutunut jopa 70 prosenttia taloista.

Ulkomaat
Ulkona nukkuneita Kathmandussa 27. huhtikuuta.
Ulkona nukkuneita Kathmandussa 27. huhtikuuta.Abir Abdullah / EPA

Nepalissa maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut jo 3 700:aan, kertoo uutistoimisto AP. Uhrimäärän pelätään edelleen nousevan, kun tietoa saadaan pelastustyöntekijöiden päästyä kaikkiin järistysalueen vuoristokyliin. Myös muun muassa Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa tutkitaan yhä romahtaneiden rakennusten raunioita.

Nepalin poliisin mukaan maassa on kuollut ainakin 3 617 ihmistä.

Lukuun eivät uutistoimisto AP:n mukaan sisälly 18 ihmistä, jotka maan vuorikiipeily-yhdistyksen mukaan kuolivat lumivyöryssä. Lisäksi Intia on kertonut 61 ihmisen kuolleen ja Kiina on raportoinut 20 kuolonuhrista Tiibetissä.

Kathmandussa järistys vaati yli tuhannen ihmisen hengen. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat nukkuneet ulkona tai teltoissa jälkijäristysten pelossa tai siksi, että ovat menettäneet kotinsa.

Armeijan edustaja kertoo uutistoimisto AP:lle, että 90 prosenttia armeijasta on värvätty pelastustöihin. Apua lähettävät myös useat ulkomaat ja järjestöt. Sitä ei silti ole vielä saatu kaikille tarvitseville.

Järistyskeskuksen lähellä sijaitsevan Gorkhan alueen edustaja Udav Prashad Timalsina kertoo, että tilanne on alueella todella paha, erityisesti syrjäisissä vuoristokylissä. Timalsinan mukaan apua tarvitaan kipeästi.

– Osalla ihmisistä ei ole ruokaa eikä majapaikkaa. Olen saanut tietoja kylistä, joissa 70 prosenttia taloista on tuhoutunut, hän kertoo AP:lle.

Lauantaisen järistyksen voimakkkuus oli 7,8.

Lähteet: AP, AFP