1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija: "Lapsille ennemmin makeutusaineita kuin liikaa sokeria"

Osa vanhemmista haluaa, ettei heidän lastensa syömässä ruuassa olisi lainkaan sokeria. Vaatimus aiheuttaa hankaluuksia päiväkodeille.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Joidenkin pikkulasten vanhemmat kieltävät lapsiltaan kokonaan sokerin syömisen. Kielto heijastuu myös päiväkoteihin.

– Jos välipalana on vaikkapa kiisseliä, tilanne on haasteellinen. Emme pysty noudattamaan sellaista toivetta, ettei lapselle saisi antaa lainkaan sokeria, kertoo Kotkan Metsolan ja Hovinsaaren päiväkotien johtaja Anu Korjus.

Kanervan päiväkodissa Kotkassa sokerista on tullut niin paljon palautetta, että asiasta on kirjelmöity eteenpäin ruuat toimittavalle Kymijoen Ravintopalveluille.

– Kiisseleissä, rahkoissa ja jugurteissa on paljon sokeria. On toivottu, että näistä luovuttaisiin ja tilalle tulisi terveellisempiä välipaloja, sanoo Kanervan päiväkodin johtaja Inga Storgård.

Liian hapan ei maistu

Kymijoen Ravintopalveluista kerrotaan, että välipalojen liiallisista sokeripitoisuuksista on tullut vain vähän palautetta.

– Kiisselit, rahkat ja jogurtit ovat omavalmisteita, joiden raaka-aineina on käytetty aitoja marjoja ja hedelmiä. Lisätyn sokerin määrä on vähäinen, kertoo ravitsemussuunnittelija Riitta Feodoroff.

Feodoroffin mukaan sokereita on vähennetty jo vuosia sitten vastaamaan ravitsemussuosituksia.

– Näistä ei ole enää viime aikoina vanhemmille tiedotettu. Emme ole kokeneet tarpeelliseksi ryhtyä uusiin toimenpiteisiin. Sokerin vähentäminen entisestään johtaisi siihen, etteivät ne liian happamina enää maistuisi lapsille.

Feodoroff muistuttaa, että kokonaisuus on tärkein.

– Välipaloina on myös esimerkiksi leipiä ja leikkeleitä sekä tuoretta hedelmää ja kasviksia. Jäätelöä tai muita herkkuja emme tarjoa kuin juhlapäivinä.

Saunalimsa on ok

Carean lastensairaalan ravitsemusterapeutti Harriet Kupiainen ei asettaisi lapselle täyttä sokerikieltoa.

– Ei missään tapauksessa pidä kieltää kokonaan. Emme pyri emmekä ohjaa mustavalkoiseen ajatteluun. Siinä mennään usein ojasta allikkoon. Viimeistään murrosiässä kielto iskee takaisin, Kupiainen toteaa.

Kupiainen neuvoo ennemmin katsomaan, mistä sokereita tulee ja välttämään niitä ruoka-aineita, joista sitä tulee paljon.

– Saunalimsan voi juoda ihan hyvin kerran viikossa. Mutta jos juo paljon limsaa, on hyvä valita sokerittomia vaihtoehtoja.

Kupiaisen mielestä myös sokerisia välipaloja voi korvata tuotteilla, jotka on makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla.

Jos juo paljon limsaa, on hyvä valita sokerittomia vaihtoehtoja.

Harriet Kupiainen

– Sokeria kannattaa korvata makeutusaineilla etenkin jos sitä menee reilummin. Ylipainoisille ja diabeetikoille ne ovat hyvä vaihtoehto.

Rajat eivät pauku normaalissa käytössä

Makeutusaineet herättävät paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Kupiaisen mukaan yleisimmin käytetyt makeutusaineet aspartaami, asesulfaami ja stevia ovat turvallisia myös lapsille.

– Niistä ei pitäisi olla haittaa nykytutkimuksen valossa. Ne on sallittu myös raskaana oleville ja imettäville. Niiden on oltava aika pitkälle tutkittuja, jotta ne voi sallia heille.

Pienikokoisten lasten makeutusaineiden käyttöä on toki hyvä seurata, koska sallittu enimmäismäärä lasketaan kiloa kohti ja pienellä lapsella se tulee herkemmin täyteen.

– Rajat eivät kyllä koskaan ylity normaalissa käytössä. Tietysti jos joku nörttipoika juo koko ajan limsaa tietokoneella, sitä voi mennä monta litraa.

Miten sinä rajoitat lapsesi sokerin käyttöä? Vai rajoitatko? Vai onko sokeri teidän perheessänne kokonaan lapsilta kielletty?

Entä mitä mieltä olet makeutusaineista? Saako lapselle syöttää keinomakeutettuja tuotteita?