1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vanhalan ja Kankaanniemen jännitys jatkuu – Ruohonen-Lernerillä pohdinta-aikaa torstaihin

Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) puntaroi edelleen eduskunnan ja europarlamentin välillä. Ruohonen-Lernerillä on tilaisuus nousta varasijalta europarlamentaarikoksi, kun puoluetoveri Sampo Terho jättää paikkansa. Ratkaisu voi vaikuttaa puolueen keskisuomalaisedustajiin.

Pirkko Ruohonen-Lerner Kuva: Yle

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps.) on ilmoitettava tämän viikon torstaina kello 12:een mennessä, jatkaako hän kansanedustajana vai siirtyykö hän europarlamenttiin.

Ruohonen-Lernerin ratkaisu vaikuttaa puolueen keskisuomalaisedustajiin. Jos Ruohonen-Lerner päättää jatkaa kansanedustajana, europarlamentaarikon rooli lankeaa hänen varamiehelleen Toimi Kankaanniemelle, jolloin eduskuntaan nousee Mauno Vanhala.

Toimi Kankaanniemi Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jos Ruohonen-Lerner taas nousee Brysselin koneeseen, Keski-Suomen edustajille ei tapahdu mitään.

Ruohonen-Lerner perustelee ratkaisunsa lykkäämistä sillä, että neuvottelut uuden eduskunnan työnjaosta ovat vielä kesken

– Pyrimme löytämään hyvän kokonaistuloksen, että oikeantyyppinen perussuomalainen kansanedustaja saa sopivan tehtävän, oli se sitten mikä tahansa: ministerin tehtävä, valiokunnan puheenjohtajuus tai joku muu, hän sanoo.

Mauno Vanhala

Ruohonen-Lerner ei suostu arvioimaan, kiinnostaako häntä itseään enemmän ministerin paikka vai europarlamentti. Hän käyneensä pohdintansa tueksi paljon keskusteluja niin istuvien kuin entisten meppien kanssa.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että mepin paikka vastaa ministerin tehtävää vaikutusvaltansa puolesta.  Suurin osa meidän lainsäädännöstä saa alkunsa europarlamentissa, joten se on todellinen vaikuttamisen paikka. Se on merkittävä ja tärkeä paikka suomalaisille ihan niin kuin ministerit tai valiokuntien puheenjohtajat, kaikkiin näihin tehtäviin tarvitaan mahdollisimman pätevä henkilö, hän muotoilee.

Pirkko Ruohonen-Lerneriä haastatteli Riina Mäentausta.

12:34 korjattu virheellinen tieto Ruohonen-Lernerin ratkaisun vaikutuksista. Ruohonen-Lernerin lähtö Euroopan parlamenttiin ei nostaisi Vanhalaa eduskuntaan, kuten jutussa aiemmin sanottiin.