1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusministeriö haluaa Sarviniemen – Metsähallitus teki "naurettavan tarjouksen"

Puolustusvoimia kiinnostaa 82 hehtaarin alue Taipalsaaren ampumaharjoitusalueen liepeillä. Suur-Saimaan ranta-alueesta on hierottu kauppaa myös ulkomaalaisostajan kanssa.

Kotimaan uutiset
Maansiirtotyöt käynnissä
Osaan Sarviniemen aluetta on rakennettu jo kunnallistekniikkaa. Maansiirtotyöt käynnissä Sarviniemessä kesällä 2009.YLE Etelä-Karjala

Puolustusministeriö haluaa ostaa Taipalsaaren Sarviniemen alueen, joka sijaitsee Maasotakoulun ampumaharjoitusalueen liepeillä. Hinnasta ei ole kuitenkaan päästy sopuun.

Puolustusvoimat on alkuvuodesta antanut Metsähallitukselle toimeksi tehdä kaupat noin 82 hehtaarin alueesta. Metsähallitus on tehnyt alueesta tarjouksen huhtikuun puolivälissä.

"Naurettava tarjous"

– Maanomistajat eivät ole hyväksyneet tarjousta. He pitävät tarjousta naurettavana, kertoo maa-alueen välityksestä vastaava Huoneistomarkkinointi Oy:n osakas Kristian Korimo.

Metsähallitus on arvioinut Sarviniemen aluetta tarkasti ja tehnyt käyvän tarjouksen, sanoo maakauppapäällikkö Perttu Finne Metsähallitus Laatumaasta.

– Olemme arvioineet rakennukset, puuston ja maapohjan erittäin perusteellisesti. Me katsomme, että tarjouksemme on yleisten markkinoiden mukainen, Perttu Finne toteaa.

Tarjouksen suuruutta ei kerrota julkisuuteen.

"Toivomme, että maakauppa syntyy"

Puolustusministeriö on ilmaissut kiinnostuksensa Sarviniemen alueesta, mutta se ei itse tee maakauppoja. Näin ollen ministeriö ei ota kantaa hintatarjoukseen.

– Luotamme Metsähallituksen kykyyn arvioida maa-alueelle käypä hinta. Toivomme, että myyjän kanssa päästään vielä yhteisymmärrykseen, ja maakauppa syntyy, sanoo erityisasiantuntija Matias Warsta Puolustusministeriöstä.

Warsta ei ota kantaa siihen, onko Sarviniemi strategisesti tärkeä alue tai miten Puolustusministeriö menettelee, mikäli Sarviniemi myydään ulkomaiselle ostajalle.

– En lähde sitä tässä vaiheessa spekuloimaan. Työryhmä miettii parhaillaan, voidaanko lainsäädäntöä tässä suhteessa muuttaa. Valtiolla on jo nytkin mahdollisuus lunastaa strategisesti tärkeitä alueita, mikäli siihen on tarvetta.

"Aikaa tuhraantunut"

Kiinteistönvälittäjä aikoo jatkaa nyt kaupanhierontaa ulkomaalaistahon kanssa, joka on ollut jo aiemmin kiinnostunut Sarviniemen maa-alueesta. Kauppojen odotetaan syntyvän lähikuukausina.

– Aikaa tässä on tuhraantunut, kun Metsähallitus on pitkään ja perusteellisesti arvioinut maa-aluetta. Ikävää, että sen tarjous oli ala-arvoinen, osakas Kristian Korimo pahoittelee.