Pekonimunkit kruunavat vapun! – Näin niitä tehdään

Vappu on jo ovella. Vappuna pitää saada makeita munkkeja. Vappuaamuna monilla sen sijaan tekee kovan siman juomisen seurauksena mieli suolaista. Pekonimunkit ovat vappuaamun pelastus.

Pekonimunkit maistuvat siman kanssa. Martta Eeva-Maija Laurila ja Juha Mäntykenttä juhlatunnelmissa. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Pekonimunkit

30 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
1 ps kuivahiivaa

1 tl sokeria

1 tl suolaa

1 tl yrttimaustetta esim kirveliä ja salviaa

85  g pekonia ruskistettuna ja  hienoksi hakattuna
7 ½ dl vehnähiivaleipäjauhoja
** Paistaminen:**
0,70-0,90l rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Ruskista pekonit pannulla omassa rasvassaan. Laita valumaan lautaselle talouspaperin päälle. Leikkaa pieneksi silpuksi

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Laita suola, sokeri, yrttimausteet sekä pieneksi hakattu pekoni maidon joukkoon.  Lisää jauhot pienissä erissä käsin sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi.

Kohota taikinaa vedottomassa paikassa n. 30 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat tehdä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen

Pyöritä munkit palloiksi ja anna kohota liinan alla. 

Laita laakeaan valurautapataan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, on öljy riittävän kuumaa kun se alkaa "liikkua" ja siitä alkaa nousta vähän höyryä. Pienennä siinä vaiheessa lieden teho pienemmälle. Tässä vaiheessa kannattaa kokeilla taikinapalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa.

Jos haluat munkista reikämunkin, laita etusormet munkin lävitse ja pyöri reikää isommaksi. Nosta munkit öljyyn varovasti käsin. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä se reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.

Ohje: Toiminnanjohtaja  Eeva-Maija Laurila Lapin Martat ry