MTK kauppasi 30 sentin pyttipannua – "Myös maatalousyrittäjällä pitää olla mahdollisuus tulla toimeen"

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) kauppasi tänään pyttipannua 30 sentillä. Tempauksella haluttiin kiinnittää huomiota ruoan tuottajahintoihin. MTK:n mukaan tuottajan osuutta olisi mahdollista korottaa ilman, että ruoan hinta kaupassa nousisi.

talous
Haastattelu.
Yle

Maanantaina ruoka oli kerrankin halpaa: 30 sentillä sai pyttipannua, kananmunan sekä pienen maidon. Halvalla pyttipannuannoksella Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) halusi kiinnittää kuluttajien huomion tuottajahintoihin.

– Pääviestimme on reiluuttaminen. Haluamme reilumpaa ruokakauppaa. Olemme nähneet halpuuttamiskampanjoita. Vaadimme, että kampanjat tulee rahoittaa siten, että kauppa tehostaa toimintaansa ja tinkii katteissaan, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Grafiikka tiettyjen elintarvikkeiden hinnan koostumuksesta.
Teollisuuden ja kaupan keskinäiset osuudet vaihtelevat elintarviketyypin mukaan. Esimerkiksi ruisleivän kohdalla teollisuuden osuus on suurempi kuin jauhelihan ja maidon kohdalla.Yle Uutisgrafiikka

Kuluttajatutkimuskeskuksen, Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan teollisuuden ja kaupan osuus lihatuotteiden kuluttajahinnoissa kasvoi vuosina 2008–2012. Kauppa kieltäytyy olemasta syypää tuottajien ahdinkoon.

– Tuottajahinnat määräytyvät teollisuuden ja tuottajien välisissä neuvotteluissa. Teollisuuden välillä on kilpailua ja kaupan välillä on kilpailua. Suomalainen päivittäistavarakauppa toimii tehokkaasti kaikilla mittareilla, sanoo Keskon päivittäistavarakaupasta vastaava johtaja Jorma Rauhala.

"Tilanne muuttunut vakavaksi"

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan lähes kaikkien maataloustuotteiden tuottajahinnat laskivat vuonna 2014. PTT:n ennusteen mukaan maatalouden yrittäjätulo laskee myös tänä vuonna. Marttila pitää tilannetta huolestuttavana.

– Viimeisen vuoden aikana tilanne on muuttunut vakavaksi, kun tuottajahinnat ovat romahtaneet. Myös maatalousyrittäjillä pitää olla mahdollisuus elää ja tulla toimeen.

MTK uskoo, että tuottajahintoja olisi mahdollista korottaa ilman, että ruoan hinta kaupassa nousisi. Käytännössä se tarkoittaisi kaupan osuuden leikkaamista. SOK:n kenttäpäällikkö Arttu Laine suhtautuu ehdotukseen epäilevästi.

– Me emme kauppana neuvottele suoraan tuottajien kanssa. Kaupan edustajana tuottajahintoihin on mahdoton ottaa kantaa. Täytyy muistaa, ettei kaupan osuus elintarvikkeiden hinnasta ole kaupan voittoa. Siitä vähennetään kaupan kulut.

MTK jakoi 30 sentin pyttipannua 20 paikkakunnalla maanantaina.