Sairaanhoitaja pelastusryhmän mukana Nepaliin: "Paluulippua ei vielä ole"

Suomesta lähtee rauniopelastusryhmä maanjäristysalueelle Nepaliin. Sairaanhoitaja Tiina Saarikosken mukana avun perille toimittaminen on iso haaste.

Kotimaa
Ulkona nukkuneita Kathmandussa 27. huhtikuuta.
Ulkona nukkuneita Kathmandussa 27. huhtikuuta.Abir Abdullah / EPA

Suomalainen pelastusryhmä suuntaa maanantaina Nepaliin. Ryhmän mukana kuljetetaan 10 000 kiloa tavaraa, kuten kameroita, kuunteluvälineistöä, majoittumistarpeistoa, muonaa ja lääkintätarpeita.

Rauniopelastusryhmään kuuluu kaikkiaan 29 henkeä. Yksi heistä on pirkkalainen sairaanhoitaja Tiina Saarikoski, joka työskentelee SPR:n kansainvälisessä avussa.

– Olin eilen sunnuntaina logistiikkakeskuksessamme Kalkussa selvittämässä, miten SPR voi osallistua avustusoperaatioon. Siinä tehtiin päätös lähdöstäni Nepaliin, sairaanhoitaja Tiina Saarikoski SPR:stä kertoo.

Avun perille saanti vaikeaa

Avun perille toimittaminen on iso haaste maanjäristysalueella. Tämä koskee varsinkin Kathmandun ulkopuolella sijaitsevia kyliä, joiden tilanteesta ei ole paljon tietoa saatavilla.

Paluulippua ei vielä ole.

Tiina Saarikoski

Logistitiset vaikeudet ovat suuret varsinkin alkuvaiheessa. Kyliin on vaikea päästä, koska tiet ovat erittäin huonossa kunnossa tai jopa kokonaan poikki.

Tiina Saarikosken mukaan avuksi tarvitaan helikoptereita avun perille saamiseksi. Tilanne vaatii pitkäaikaista paikalla oloa avustajilta.

– Olen varautunut olemaan täällä aluksi ainakin muutaman viikon. Paluulippua ei vielä ole, katsotaan tilanteen mukaan, Tiina Saarikoski toteaa.

Onnettomuuksiin voi varautua

Erilaisilla katastrofeilla on Tiina Saarikosken mukaan omat erityispiirteensä, joiden tunteminen auttaa avustustyössä. Maanjäristyksen voimakkuuden ja maan olojen perusteella voidaan arvioida, miten pahaa jälkeä alueella syntyy.

– Jos ajatellaan tämän suuruista maanjäristystä jossain Japanissa, tuho on ihan erilainen kuin Nepalissa, jossa rakennukset ovat heikkoja. Tämän perusteella voidaan myös miettiä, minkälaisia vammoja loukkuun jääneille ihmisille aiheutuu, sanoo Tiina Saarikoski.

Jälkijäristykset estävät paikallisia palaamasta koteihinsa siinäkin tapauksessa, että kotitalo olisi pysynyt pystyssä. Monet joutuvat yöpymään ulkona tai teltoissa, kunnes säästyneet talot on todettu turvalllisiksi.