Hyppää sisältöön

Kaarina ei ole mustasukkainen homoikonistaan

Tom of Finland -taide on kaarinalaissyntyisen Touko Laaksosen käsialaa. Homoikonin kunniaksi on esitetty patsasta Helsinkiin.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Helsingissä on virinnyt poliittinen paini Tom of Finland -aiheisesta patsaasta. Sitä on esitetty Helsingin tulevan keskustakirjaston kupeeseen. Homoikonin synnyinkaupungissa Kaarinassa patsasta ei ole, eikä toistaiseksi ole suunnitelmissakaan.

Tom of Finlandin luonut taiteilija Touko Laaksonen syntyi Kaarinassa vuonna 1920. Laaksosen taide on maailmankuulua, mutta synnyinkaupungissa hänen perintöään ei suuressa mitassa ole hyödynnetty. Tom of Finlandin markkinointikäytön lisäämisestä on kuitenkin keskusteltu Tom of Finland -säätiön kanssa, kertoo Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela. Mitään valmiita suunnitelmia ei kuitenkaan vielä ole.

Nortelan mukaan esimerkiksi patsaasta ei ole vakavissaan keskusteltu. Helsingin patsaskeskustelu ei hetkauta Kaarinassa.

– Onhan niitä Mannerheiminkatujakin siellä täällä, joten kyllä Tom of Finland -patsaitakin Suomeen mahtuu, Nortela toteaa.