1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidentti Omar al-Bashir jatkaa presidenttinä Sudanissa

Talouden korjaaminen oli vaalien tärkeimpiä teemoja Sudanissa. Vaalilautakunnan puheenjohtaja Mokhtar al-Assam kiisti tiedot alhaisesta äänestysaktiivisuudesta.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir tervehti kannattajiaan Khartumissa, Sudanin pääkaupungissa, 9. huhtikuuta. Kuva: Marwan Ali / EPA

Sudanin presidentti Omar al-Bashir on voittamassa vaalit 94,05 prosentin ääniosuudella. Äänestysprosentti oli vaalilautakunnan mukaan 46,4 prosenttia. Vaalilautakunnan puheenjohtaja Mokhtar al-Assam kiisti tiedot alhaisesta äänestysaktiivisuudesta. Hänen mukaansa kaikki julkisuudessa olleet tiedot äänestysaktiivisuudesta eivät pitäneet paikkaansa.

Pohjoisafrikkalaisessa Sudanissa maalle valittiin vaaleissa presidentti, parlamentti ja aluehallinnon johtajat. Presidentti Omar al-Bashirin jatkokautta pidettiin varmana etukäteen. Talouden korjaaminen oli vaalien tärkeimpiä teemoja.

Presidentti Omar al-Bashir haki jatkokautta jo 25 vuotta jatkuneelle hallinnolleen Sudanissa. Oppositio boikotoi vaaleja ja maan tiedotusvälineet kannattavat nykyisiä hallitsijoita.

Al-Bashirilla oli vaaleissa 15 vastaehdokasta, jotka olivat politiikassa vielä tuntemattomia. Al-Bashir nousi valtaan islamistien ja armeijan tukemassa vallankaappauksessa vuonna 1989. Häntä syytetään Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa sotarikoksista ja kansanmurhasta.

Vaalit olivat Sudanin ensimmäiset yleiset vaalit sen jälkeen, kun Etelä-Sudan irtautui emämaasta. Sudanin nykyinenkin alue on konfliktien repimä. Oppositio vaatii itselleen lisää toiminnan vapautta ja lehdistönvapautta. Myös poliittiset vangit tulisi opposition mielestä vapauttaa.