Värityskirjat villitsevät aikuisia – "Värittäminen on kuin nukkuisi päiväunet"

Värityskirjat ovat lapsille tuttu juttu, mutta ne ovat sulattamassa myös aikuisten sydämet. Keskittymistä vaativa värittäminen voi rentouttaa ja nollata nuppia.

Kotimaa
Värityskirjan kuvia.
Heli Kaski / Yle
Värityskirjaa väritetään.
Heli Kaski ja Hanna-Leena Soisalo testasivat värityskirjauutuuden viehätysvoimaa.
Värityskirjan kuvia.
Heli Kaski / Yle

Sanaristikot ja sudokut ovat Suomessa monille rakasta ajanvietettä, aivojumppaa ja tarjoavat arjesta irrottautumishetkiä. Samoille apajille ovat nyt rynnimässä aikuisille suunnatut värityskirjat.

Kirjakaupan myyjä Susa Pukema kertoo, että esimerkiksi Jyväskylässä suosituimpia värityskirjoja jopa jonotetaan.

Asiakkailta on tullut palautetta, että värittäminen on mahtavaa.

Susa Pukema

Pukeman mukaan erilaisia väritysteoksia aikuisille löytyy kirjakaupasta kymmenkunta. Värittämisestä innostuneet ovat hankkineet kirjoja myös netistä.

Värityskirjabuumi on kiihtynyt kuluvan kevään mittaan, erityisesti viimeisen kuukauden aikana. Kaikkein suosituin teos on ollut Johanna Basfordin Secret Garden.

– Kirjoja kysyvät erityisesti parikymppiset tytöt ja keski-ikää lähestyvät naiset, ehkä 30-50-vuotiaat, toteaa Pukema.

Villitys leviää kaveripiirien kautta

Pukema myöntää itsekin hurahtaneensa värittämiseen ja tartuttaneensa villityksen tuttavapiiriinsä.

– Asiakkailta on tullut palautetta, että värittäminen on mahtavaa ja siihen jää koukkuun. Värityskirjoja on kuulemma kierrätetty myös tuttavapiirissä, sillä pikkutarkoissa kuvissa riittää puuhaa useammallekin.

Aikuisten värityskirjoissa on enemmän yksityiskohtia kuin lasten versioissa, kuva-aiheet ovat abstraktimpia ja niiden värittäminen vaatii aikaa ja keskittymistä.

Värityskirjakysyntään on herätty myös jyväskyläläisessä kustantamossa. Kesän kynnyksellä Atena Kustannus julkaisee "värityskirjakäännöksen", joka on ruotsalaista alkuperää. Kirjassa on mustavalkoisia ääriviivakuvioita, intialaissävytteisiä ja luontoaiheisia kuvia ja mandaloita.

Kuvat räätälöity aikuiseen makuun

Pisteitä.
Värityskirjojen lisäksi keskittymiskykyä kysyvät myös pisteestä pisteeseen -kuvateokset. Niidenkin idea on monelle lapsuudesta tuttu. Thomas Pavitte on laatinut pisteksi kuuluisia muotokuvia ja suurkaupunkien maamerkkejä. Katso, miten pisteviidakosta syntyy kaupunkikuva.

– Kirjakaupalta on tullut pyyntöjä, että näitä tarvitaan. Nämä ovat tämän kesän juttu. Olemme kustantaneet aikuisille jo aiemmin pisteestä pisteeseen muotokuva- ja kaupunkimaisemakirjan ja varmaan myös niiden kautta ihmisille on tullut tutuksi, että tauon ja pienen lepohetken voi ottaa piirtämällä, kuvailee Atenan tiedottaja Hanna-Leena Soisalo.

Soisalokin kertoo kokeilleensa värittämistä ja askaroineensapisteestä pisteeseen -kirjojen parissa. Yhden kuvan värittämisessä saa helposti vierähtämään aikaa puolisen tuntia, jopa enemmänkin.

Värittäessä ei ajattele mitään muuta.

Hanna-Leena Soisalo

– Ihan fiilispohjalta valitsen värit, tykkään värittää enemmän tusseilla kuin puuväreillä, koska tussit virtaa paremmin ja niillä voi tehdä tiheämpää ja harvempaa raitaa, kuvailee Soisalo.

Värittäminen tuntuu Soisalon mielestä todella hyvältä.

– Se on silmän ja käden yhteistyö, joka tuo hyvän fiiliksen. Värittäessä ei ajattele mitään muuta. Se on pelkästään keskittymistä ja sitä kaipaa, koska työelämässä työ vaatii usein, että teet montaa asiaa kerralla. Tässä ei voi tehdä kuin yhtä asiaa.

Värittäessä ja varsinkin sen jälkeen voi olla vähän samanlainen olo kuin pienten päivänokosten jälkeen.

– Pulssi on ehkä laskenut ja ajatukset rauhottuu, ei ehkä enää pohdi kaikista ahdistavampia ajatuksia eli rauhottuminen on päällimmäinen fiilis. Keskittymisen ja unohtamisen tunne on rauhoittava ja kokonaisvaltainen ja tietysti palkintona on valmis kuva, joka näyttää hyvältä, pohtii Soisalo värityskirjojen suosion saloja.