Pyttipannun hinnasta iso osa kateissa Oulun torilla

MTK haluaisi kaupan pienentävän katettaan tuottajan hyväksi ilman, että kuluttaja joutuisi maksamaan lisää ostamastaan ruuasta. Sekä kauppa että tuottajat sanovat saavansa suurin piirtein viidenneksen ruokatuotteen hinnasta, mutta ainakaan Oulun torilla ei selvinnyt kuka kuluttajan rahat oikeasti vie. Tuottajille jää viidennes 30 sentin pyttipannuannoksesta.

ilmiöt
Kauppias Risto Kontturi Oulun Kaakkurin Citymarketista ja valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta
Kauppias Risto Kontturi Oulun Kaakkurin Citymarketista ja valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta olivat MTK:n tilaisuudessa kertomassa kaupan näkemyksiä tuottajien tilanteestaTimo Sipola / Yle
Pyttipannua jaetaan Oulun torilla

Maataloustuottajat protestoivat ympäri maata myymällä pyttipannua tuottajahintaan 30 senttiä annos.

Maataloustuottajien keskusliitto MTK ei halua nostaa ruuan kuluttajahintoja vaan vaatii, että kauppa maksaa tuottajille ruuan raaka-aineista vähän enemmän ja tinkii omasta katteestaan.

"Kaupan pitäisi siirtää osuuttaan tuottajille"

– Tutkimusten mukaan kaupan osuus piirakan jaosta on noussut, tuottajan saama osuus laskenut, samoin kuin elintarviketeollisuuden. Toivomme, että toimintoja tehostamalla löytyisi ratkaisu, sanoo MTK Pohjois-Suomen puheenjohtaja Jari Ahlholm.

Paikalla ollut S-ryhmän edustaja totesi kaikkien osapuolen olevan yhteisellä asialla, mutta MTK:n laskelmia hän piti vähän outoina.

"Joku mysteerinen ero tuossa ajatusmaailmassa on"

– Jos joku lähiruokatoimittaja tarjoaisi minulle pyttipannua 30 sentillä, minä pistäisin myyntihinnaksi 39 senttiä. Joku mysteerinen ero tuossa ajatusmaailmassa on, että kuka se välistä vetää, mutta kaupan osuus on yksi viidesosa siihen hintaan, muotoilee valikoimapäällikkö Janne Tapio S-liikkeen Osuuskauppa Arinasta. Tapion mielestä kauppa ei tässä asiassa kuulu syytettyjen penkille.

Annokseen kuuluu perunaa, kahdenlaista lihaa, paistettu kananmuna ja lasi maitoa. Ruokaa oli tekemässä ja tarjoilemassa koko joukko talkoilevia maataloustuottajia.

"50 senttiä maitolitrasta olisi reilua"

Porukkaa oli Oulun torilla tarjoilun alusta alkaen jonoksi asti, ja pyttipannu tuntui maistuvan hyvin.

– Me toivotaan omista tuotteista reilua hintaa. Tuuottajahinta on nyt noin 21 prosenttia tuotteen hinnasta. Reilu hinta maitolitrasta olisi noin 50 senttiä. Lihalle myös 50 senttiä lisää kilohintaa, niin alkaisi olla reilua, Jari Ahlholm

Pyttipannukampanjalla MTK haluaa alleviivata sitä, että tuottajalle päätyy vain viidesosa ruuan kuluttajahinnasta. MTK:n laskelmien mukaan mukaan tämä 30 sentin annos maksaisi kaupassa kuluttajalle euroa viisikymmentä senttiä.

Kauppa korostaa verojen osuutta

Kauppa vastaa MTK:n kampanjaan korostamalla yhteistyötä ja verojen osuutta ruuan hinnasta.

– Siihen tulee kaupalla rahtikuluja ja veroja, joita Suomessa on noin 40 prosenttia ruoan hinnasta. Siihen sisältyvät myös investoinnit, kaikki palkat ja työantajan sivukulut mitä meillä on, listaa Oulun Kaakkurin Citymarketin kauppias Risto Kontturi.

Hän toteaa kilpailun laskeneen ruuan hintaa Suomessa. Miksi sitten ruuan hinta on niin korkea Suomessa verrattuna eurooppalaiseen tasoon ?

– Suomessa arvonlisävero on 14 prosenttia. 15 EU-maan keskiarvo on 5,2 prosenttia. Siinä viesti yhteiskunnalle, että ehkä tällä asialla voi olla jotakin tekemistä meidän verotuksen kanssa, sanoo Kontturi.

Katseet kääntyvät uuteen hallitukseen

Juttutuokio torilla päätyy siihen, että ruokapiirakan hinnan jakautuminen pitäisi jollakin tasolla oikeasti selvittää, jotta tiedettäisiin mistä keskustellaan ja puhuttaisiin samasta asiasta.

Juha Sipilään ja uuteen hallituspohjaan asetettiin Oulun torilla toiveet tämänkin ongelman hoitamisesta.

– Johonkin se raha katoaa, mutta ei se ainakaan meidän taskussa näy huokaa, Ahlhom.