1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuningas Matti vie faneineen ysäribuumia eteenpäin – "Minun intoni syntyy yleisön kautta"

YleX:n perjantai-iltojen Parasta ennen ohjelman juontaja Matti Airaksinen on tuhansien suomalaisten suosikki 90-luvun musiikin esiintuojana. Nyt Kuningas Matista ja hänen yleisöstään on tehty nettisarja ja dokumentti, jotka ovat suurelta osin fanien käsialaa.

Kuva: Sami Hahtala / Yle

Lähes kahdeksan vuoden ajan YleX:n Parasta ennen -ohjelmaa juontanut DJ Matti Airaksinen ei ole yllättynyt ohjelmansa suosiosta, mutta innostunut hän on edelleen.

– Minun intoni syntyy yleisön kautta, superinnostunut minä olen. Koen olevani vähän kuin kaupan kassa, asiakaspalvelijana. Koen suurta ylpeyttä, kun voin palvella asiakasta niin kuin asiakas minun haluaakin palvelevan.

Kuningas Matti tuumailee, että 90-luvun musiikista on helppo pitää.

– Musiikkihan on päältä katsottuna simppeliä, mutta kun pintaa raaputtaa, sieltä paljastuu varsin monimuotoista tanssimusaa. Naiivia ja yksinkertaista, mutta helposti koukuttava. Perjantai-illan nousuhuumassa helposti fiilisteltävää, vaikka sitä ei sitten viikolla kuuntelisikaan. Ysärimusa oli todella suosittua aikanaan. Nyt sitä saa ihan luvalla kuunnella ja tunnustella, joten sitä kautta suosio on jopa odotettua.

Tarinat korostuvat sosiaalisessa mediassa

Ohjaajat Kaisa Alenius ja Harto Hänninen huomasivat nettisarjan ja dokumentinteon lähtökuopissa, että jos jotain ohjelmasta, musiikista ja sitä juontavasta DJ:sta aikoo tehdä, fanien täytyy päästä keskipisteeseen. Aleniuksen mukaan tämä johti aivan uuteen kokeiluun.

Somessa tarinat korostuvat, eivät tekijät. Toimittajan ja haastateltavan välinen suhde muuttui netissä.

Kaisa Alenius

– Me siirryimme someen ja Facebookiin, joukkoistimme tekemisen. Facebookin suljetussa ryhmässä jaoimme ohjeita ja tehtäviä kuvaajille, eli faneille ympäri maata siitä, mitä koimme tarpeelliseksi ja kuvaamisen arvoiseksi. Osa faneista teki juuri niin, osa taas teki ihan sitä, mitä itse halusi.

Sosiaalinen media käänsi tekemisen päälaelleen.

– Somessa tarinat korostuvat, eivät tekijät. Toimittajan ja haastateltavan välinen suhde muuttui netissä. Enää en voinut toimittajana käyttää valtaani kysymyksissä, kuten normaalimaailmassa. Tällainen ei olisi 10 vuotta sitten ollut edes mahdollista. Me emme edelleenkään tunne kuvaajia muuten kuin suljetun ryhmän jäseninä.

Alenius on itse ysärinuoria, joten sarja ja dokumentti olivat tavallaan myös paluuta omaan nuoruuteen.

– Tämä auttoi käsittelemään niitä nuoruuden traumoja, joita jokaiselle teinille kohdalle osuu. Olen vähän enemmän sinut asioiden kanssa, joita voi 15 vuotiaalle tytölle pienellä piakkakunnalla sattua ja tapahtua.

Siis kuka oikein kuuntelee ysärimusiikkia?

YleX:n DJ Matti Airaksinen luonnehtii ysärimusiikin ensituntuman hiukan naiiviksi, yksinkertaiseksi, mutta tarttuvaksi. Vaan onko ysärimusiikin kuuntelija kuin musiikkinsa? Kuningas Matin mielestä voi osin ollakin.

Perustyyppi taitaa olla 30 hujakoilla oleva ruumiillista työtä tekevä mies, joka asuu ruuhkakeskusten ulkopuolella.

Matti Airaksinen

– Perustyyppi taitaa olla 30 hujakoilla oleva ruumiillista työtä tekevä mies, joka asuu ruuhkakeskusten ulkopuolella. Tosin kuuntelijoita on todella paljon ja he edustavat suunnilleen koko elämän kirjoa. Ysärihuuman eläneellä kannustimena kuunteluun on vahva nostalgia, jollekin toiselle kannustin voi olla joku muu.

Entä Kuningas Matti, olisiko miehen oikea paikka 90-luvulla?

– Se oli minulle hyvää aikaa, olin nuori ja kasvamassa aikuisuuteen. Ei siitä minulle mitään traumoja jäänyt. Se oli minulle hyvää aikaa, mutta niin on tämäkin päivä.

Verkkosarja löytyy osoitteesta yle.fi/musiikki, dokumentti Kuningas Matti ja ysäristit näytetään Yle Teemalla vappuaattona 30.4. klo 21.