1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulun arvokkaimmat alueet kartoitettu – mukana myös Merikoskenkatu ja Kaukovainio

Rakennusperinnön ja kaupunkikuvan kannalta omaleimaisia ja paikallisidentiteetin kannalta merkittäviä alueita on nimetty yli kaksikymmentä. Arvokas alue -merkintä yleiskaavassa huomioidaan, kun uusia rakennushankkeita sovitetaan lähiympäristöönsä.

Oulu
Oulun Mannerheiminpuisto on arvokas, monikerroksinen oululaismiljöö, sanoo Paula Paajanen.
Oulun Mannerheiminpuisto on arvokas, monikerroksinen oululaismiljöö, sanoo Paula Paajanen.Arto Veräjänkorva / Yle

Arvokas alue -merkinnän ovat saaneet esimerkiksi Äimäraution ryhmäpuutarha, Etu-Nokela, Hiukkavaaran varuskunta-alue ja Oulujoen suisto. Arvokkaiden alueiden valintakriteerit on muokattu Museoviraston käytämistä valtakunnallisten kulttuuriympäristöjen määritelmistä.

Arvokkaita alueita kartoitetaan kolmella tasolla: valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja paikallisesti. Paikallisesta arvokkaita alueita on kartoitettu Oulussa viimeksi edellisen yleiskaavatyön valmisteluvaiheessa.

– Trendi on ihan selvä: kun aikaisemmin arvioitiin vain yksittäisiä rakennuksia, nyt halutaan nostaa esiin aluekohteita, kuvailee Oulun kaupungin yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen.

Myös uusia alueita merkitty arvokkaiksi

Oulun arvokkaat alueet huomioidaan tulevassa uuden Oulun yleiskaavassa.

Trendi on ihan selvä: kun aikaisemmin arvioitiin vain yksittäisiä rakennuksia, nyt halutaan nostaa esiin aluekohteita.

Oulun kaupungin yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen

– Alueet osoitetaan rasteri-merkinnällä. Ei varsinainen suojelumerkintä, mutta hoksautus siitä, että kun hankkeita tulee, niin muistettaisiin, mitkä ovat alueen ominaispiirteet ja arvot.

Kahdenkymmenenneljän kohteen joukossa on useita uusia alueita. Arvokkaaksi alueeksi on nimetty myös uudehkoja asuntoalueita, kuten Lintula ja Kaukovainio. Uutena listalla ovat myös Merikoskenkatu, Uistintie, Maikkula ja Valion tuotantolaitokset, Välkkylä ja Välivainio.

– Esimerkiksi Kaukovainiolla on tehty modernin rakennuskannan ja viherympäristön inventointi ja arvottaminen yhdessä asukkaiden kanssa. On mietitty, mikä tekee Kaukovainiosta Kaukovainion, mitkä viheralueet kuuluvat alkuperäiseen ajatukseen modernista metsälähiöstä.

Vanhoja ympäristöjä on jo kadotettu

Kaikkia Oulun vanhoja alueita luettelosta ei löydy. Esimerkiksi Mustasuolla, Iskossa, Vanhassa Alppilassa ja Vanhassa Peltolassa miljöö ja rakennuskanta on muuttunut siinä määrin, että ne eivät saa merkintää yleiskaavaan.

– Joidenkin alueiden kohdalla on havaittu, että arvoja ei oikeastaan enää ole. Tietty yhtenäisyys on rakoillut.

– Tilalle on noussut uusia kohteita. Olen iloinen, että 80-luvun Oulun vahva ja omaleimainen rakennusperinne on nyt nostettu esille, Paula Paajanen sanoo.

Arvokkaiden alueiden kartoitus jatkuu keskeisten kaupunkialueiden ulkopuolelle yleiskaavatyön edetessä.

Lue seuraavaksi