90-vuotias lotta pelkää, että kännykkä vieraannuttaa ihmiset toisistaan: "Tekniikka tulee liian aikaisin liian monelle"

Sotiemme veteraani, 90-vuotias ypäjäläinen Sylvi Leino pelkää, että lapsilta ja nuorilta jäävät sosiaaliset taidot oppimatta. Leino ei vastusta tekniikkaa, mutta on sitä mieltä, että kännykkä ja koneet etäännyttävät lapsia ja nuoria toisista ihmisistä.

Kotimaa
Nainen istuu pöydän ääressä.
Ville Välimäki / Yle

90-vuotias lotta, ypäjäläinen Sylvi Leino palveli nuorena tyttönä lottana jääkärikenraalimajuri Ernst Laguksen pääesikunnassa.

– Jouduin passaamaan herroja, kun laittoivat nuoremman lotan heitä palvelemaan. Olin sekatyömies, välillä tarjoilin ruokia ja välillä esimerkiksi kirjoitin lomapapereita, tein kaikkea, mitä täytyi. Kenraalimajuri Laguksen tapasin muutaman kerran, ja hän oli sotilas sotilaiden joukossa, Leino muistelee.

Sylvi Leino on huolissaan, kun näkee lapsen tai nuoren näpyttävän kännykkäänsä. Hän on huolissaan siitä, että kone vie lapsen ajatukset niin, että elävälle elämälle ei jää aikaa.

Pelkään, että ihmiset vieraantuvat toisistaan.

Sylvi Leino

– Ihminen irtaantuu maailmasta tekstailemalla. Tekniikka tulee liian aikaisin liian monelle. Tekniikka sinänsä tietenkin on hyvä, mutta kun se alkaa rasittaa nuorten ajatuksia, niin se on paha. Tuntuu, etteivät nuoret enää edes tunne, kun ovat kännykkä korvassa. Pelkään, että ihmiset vieraantuvat toisistaan, sanoo Leino.

Halkoja hakkaamalla pysyy kunnossa 

Viimeisten vuosikymmenten aktiivisuuden salaisuus saattaa olla hyvä kunto. Itsensä Sylvi Leino on viime vuosikymmeninä pitänyt virkeänä olemalla mukana järjestötoiminnassa - ja hakkaamalla halkoja ja maalaamalla taloja.

Leino onkin hakannut hirveät määrät halkoja perheen maapaikassa Ypäjällä. Viime vuonnakin 36 mottia klapeja, Leino kertoo.

Olen maalannut oman asuntoni Ypäjän kirkolla sisäpuolelta jo kolmeen kertaan.

Sylvi Leino

– Poika osti joskus yli kymmenen vuotta sitten klapikoneen ja käski käynnistämään traktorin ja ruveta tekemään, ja siitä se lähti.

– Olen maalannut oman asuntoni Ypäjän kirkolla sisäpuolelta jo kolmeen kertaan. Lisäksi maapaikassamme olen maalannut kaikki rakennukset. Minulla oli käytössä myös nosturi, joka nostaa ihmisen kymmenen metrin korkeudelle. Nyt pitäisi rakennukset maalla maalata taas uudestaan, mutta taitaa nyt minulta jo jäädä, nauraa 90-vuotias Sylvi Leino.