1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pulasta yltäkylläisyyteen kolmessa sukupolvessa: koulun löytötavarakaappi pullistelee vaatteita ja urheiluvälineitä

Syrjäkylillä köyhien perheiden lapset joutuivat kulkemaan vielä 1950-luvulla vuorotellen kouluun, koska jokaiselle ei riittänyt kenkiä. Nyt lapset unohtavat omaisuuttaan kouluun, ja tilalle ostetaan uutta.

Kuva: Eeva Pentikäinen / Yle

Koululaiset kadottavat ja unohtavat kouluille vuosittain satoja vaatekappaleitaan sekä muuta omaisuuttaan. Kajaanin Keskuskoulun löytötavarakaappi on kevään koittaessa pullollaan suksia, luistimia, hiihtokenkiä sekä lukuvuoden aikana oppilailta jääneitä vaatteita. Lisäksi aivan tavallisia kenkiä on löytötavarakaapin lisäksi käytävillä.

Miten koululainen voi noin vaan unohtaa vaatteitaan ja tavaroitaan?

– Sitä tässä on mietitty. Tavaraa jää hirvittävä määrä. Oppilailla se on tietenkin huolimattomuutta, mutta isompi kysymys on, miksi kotona ei kaivata omaisuuden perään, ihmettelee Kajaanin Keskuskoulun apulaisrehtori Arto Similä.

Hylättyjä tavaroita viedään hyväntekeväisyyteen

Apulaisrehtorin mutu-tuntuman mukaan tavaraa unohtuu oppilailta kouluun aiempaa enemmän. Varsinkin pitkällä perspektiivillä asia on mullistunut. Vielä sota-aikana ja sen jälkeisenä pula-aikana kaikissa perheissä lasten piti käydä koulussa vuoropäivinä, koska jokaiselle ei ollut omia kenkiä.

Muistan, kun itse olin alakansakoulussa, niin tavaroista pidettiin todella hyvää huolta.

Arto Similä

– Muistan, kun itse olin alakansakoulussa, niin tavaroista pidettiin todella hyvää huolta. Nykyään kun ei ole rahasta tai tavarasta puutetta, niin kotonakin saatetaan sanoa että "jaa, sekö hävisi, no ostetaan uusi".

Yltäkylläistä elämää elävien oppilaiden hylkäämä omaisuus löytää kuitenkin tiensä sinne, missä tavarasta on pulaa. Kajaanin Keskuskoululla tavaraa pidetään jonkin aikaa esillä löytötavarapöydillä, ja jos omistajaa ei ala kuulua, viedään kaikki vaatetavara kesäkuussa kierrätyskeskukseen ja arvotavarat poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon.

– Olemme myös antaneet urheiluvälineitä seurakunnalle, joka toimittaa niitä eteenpäin esimerkiksi Viroon. Siinä se tavaranpaljous tasaantuu, sanoo apulaisrehtori Arto Similä.