Voimalaitosten tulevaisuus vaarassa – Pohjolan Voima vähentämässä lähes 70 työpaikkaa

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Lämpövoima aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Ne uhkaavat erityisesti Kristiinankaupungin ja Porin Tahkoluodon voimalaitoksia.

Tahkoluodon kivihiilivoimalaitos. Kuva: Mari Itkonen / Yle

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Lämpövoima aikoo vähentää jopa 68 henkilötyövuotta. Vaarassa ovat erityisesti Kristiinankaupungin ja Porin Tahkoluodon voimalaitokset.

Kristiinankaupungin ja Porin voimalaitokset ovat kivihiilivoimaloita, joiden kannattavuus on heikentynyt merkittävästi viime vuosina. Voimalaitosten yhteenlaskettu teho on 465 megawattia.

Voimalaitokset kiinni?

Pohjola Voima arvostelee voimakkaasti valtiota, joka jätti Kristiinankaupungin ja Porin Tahkoluodon voimalaitokset tehoreservijärjestelmän ulkopuolelle kaudella 2015–2017. Tämä sai yhtiön pohtimaan laitosten lopettamista.

– Tarjosimme laitoksia tehoreservijärjestelmään, mutta niitä ei sinne saatu. Nyt on haettava yhdessä mallia, jolla näitä silloin tällöin toiminnassa olevia laitoksia voitaisiin ylläpitää, toimitusjohtaja Petri Hurri PVO-Lämpövoimasta sanoo.

Pahimmillaan ajaudumme tilanteeseen, jossa ainoa vaihtoehto on ajaa laitokset alas.

Toimitusjohtaja Petri Hurri

Kannattamatonta tuotantoa

Käytännössä tehoreservijärjestelmässä on voimalaitoksia, jotka ovat käytössä vain energian huipputarpeen aikana. Nykyisillä energian hinnoilla voimalaitokset eivät Hurrin mukaan ole kannattavia, jos ne eivät ole valtion tukimuotojen piirissä.

– Tukkusähkön hinta markkinoilla on laskenut talouden taantuman takia. Uusiutuvaa tuotantoa on tullut paljon, ja sitä tuetaan verovaroin. Yhdessä tämä tarkoittaa sitä, että turvaavalla sähköntuotannolla ei ole elinmahdollisuuksia, Hurri sanoo.

Vetoomus poliitikoille

PVO:n Hurrin mielestä Suomen nykyinen tehoreservijärjestelmä ei ole riittävä. Hän katsoo, että poliitikkojen pitäisi tarttua ohjaksiin ja huolehtia siitä, että Tahkoluodon ja Kristiinankaupungin voimalaitokset voivat jatkaa.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä olemassa, mutta pahimmillaan ajaudumme tilanteeseen, jossa ainoa vaihtoehto on ajaa laitokset alas. Voimalaitosten sulkemisesta tehdään mahdollisia päätöksiä yt-neuvottelujen jälkeen. Tilanne on hyvin vaikea, toimitusjohtaja Petri Hurri sanoo.