1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kyläyhdistykset

Kyläyhdistys taistelee Sinetän vanhan koulun hallinnasta

Rovaniemi haluaa myydä vuonna 1927 valmistuneen koulurakennuksen, mutta tilaliikelaitos on hylännyt tähän mennessä jätetyt kaksi tarjousta. Tarjouksen jättivät Sinetän kyläyhdistys ja Tuplaksi oy. Tarjoukset hylättiin koska ne alittivat kiinteistön tasearvon. Kyläyhdistys ei lannistu tylystä vastauksesta, vaan toivoo apua kaupunginhallitukselta.

Sinetän kyläyhdistyksen jäsenet vasemmalta: Pentti Remsu, Kai Kolehmainen ja Päivi Linnansaari
Sinettäläiset Päivi Linnasaari, Kai Kolehmainen ja Pentti Remsu Sinetän vanha koulun juhlasalissa. Toimittaja ja kuva: Anni Tolppi / Yle
Sinetän kyläyhdistyksen jäsenet vasemmalta: Pentti Remsu, Kai Kolehmainen ja Päivi Linnansaari
Sinettäläiset Päivi Linnasaari, Kai Kolehmainen ja Pentti Remsu Sinetän vanha koulun juhlasalissa. Toimittaja ja kuva: Anni Tolppi / Yle

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kai Kolehmainen uskoo että myyntitulo ei yksin ratkaise kaupungin kantaa Sinetän koulun suhteen.

- Tilaliikelaitos tekee tietysti tulosta, mutta kaupunginhallitus voi päättää menettelystä jos neuvottelujen toisena osapuolena on kyläyhdistys. Toivomme että kaupunginhallitus näkisi kuinka hyvä kumppani me olemme palvelutuotannossa. Lisäksi Sinettäläiset haluasivat säilyttää kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen turvallisissa käsissä.

Kai Kolehmainen muistuttaa, että koululla on nytkin vuokralaisia, joten vuokratuloilla voitaisiin kattaa käyttökustannuksia. Mahdollisiin remontteihin tosin tarvitaan avustusta. Hirsitalo on muuten kohtalaisessa kunnossa, mutta kattoremontti on edessä.

Jokivarren liukkain tanssilattia

Sinettäläinen Päivi Linnasaari haaveilee yhteisestä, matalan kynnyksen tilasta. Koulun juhlasali oli aikoinaan suosittu tanssipaikka ja kaunista lattiia ylistettiin liukkaana tanssilattiana. Kun kylän  nuorisoseurantalo paloi, koululla pidettiin suosittuja bingo-iltoja. Nyt on uuden aika.

- Tämä koulu voisi olla vapaamuotoinen tila, joka voisi olla  nuorten perheiden kohtaamispaikka, vanhusten kerhotila, todellinen kyläläisiä yhdistävä tekijä. Samalla syntyisi  joukko sitoutuneita kyläläisiä, joilta talkootyöt sujuu.

Pentti Remsu on syntyperäinen Sinettäläinen, joka on aloittanut koulutiensä vanhalla koululla.

- Muistan opettaja Eino Hyvösen, joka oli entinen suojeluskuntalainen. Eino piti meille koululaisille hengitysharjoituksia, joita oli oppinut suojeluskunta-aikoina. Vanhempana olen vetänyt täällä bingo-iltoja, jotka olivat niin suosittuja, että eteistiloissakin oli bingopöytiä vieri vieressä.

Tilaliikelaitoksella ei ole myyntikiireitä

Rovaniemen tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala rauhoittelee Sinettäläisiä.

- Tavoitteena on myydä koulu, mutta kyllä siitä vähintään tase-arvo eli reilut 30 000 euroa pitää saada. Jos se päätetään myydä halvemmalla, pitää olla kunnon perustelut. Kaikki tarjoukset katsotaan tapauskohtaisesti, eikä tässä mitään kiirettä ole.