Uhriluku kasvaa − Nepalilais-suomalainen nainen vetoaa suomalaisiin avun saamiseksi

Nepalilaisjuurinen Byoma Tamrakar on seurannut tiiviisti Nepalin lauantaisen maanjäristyksen seurauksia. Hänen mukaansa tilanne näyttää pahalta. Radio Suomen Ajantasan haastattelussa Tamrakar kertoo, että Nepalissa tarvittaisiin nyt kaikenlaista apua Suomesta ja maailmalta.

Ulkomaat
Kathmandu, Nepal.
Carl Whetham / IFRC / EPA

Suomessa vuodesta 1992 lähtien asunut Tamrakar tuntee hyvin Suomen nepalilaisyhteisön. Tamrakar on ottanut töistä vapaata organisoidakseen Suomen nepalilaisilta apua maanjäristyksen keskelle.

– Lauantaista lähtien olen vain yrittänyt auttaa, mutta täältä käsin emme voi tehdä paljoakaan.

Voimakas maanjäristys osui lauantaina Gorkhan alueelle. Järistys eteni myös pääkaupunkiin Kathmanduun. Ensimmäistä ja voimakkainta järistystä seurasi kymmeniä pienempiä.

Tamrakar kertoo, että eilen järistys palasi taas Gorkhaan. Seutu on mäkistä ja Suomen mittapuun mukaan maaseutua.

– Gorkhassa on 1 200 taloa. Niistä vain neljä on jäänyt pystyyn.

Oman perheen tavoittaminen hankalaa

Tamrakarilla on sukulaisia Kathmandussa ja huoli läheisistä oli varsinkin aluksi kova.

– Alussa oli todella vaikeaa, kun puhelin ei toiminut ollenkaan. Yritin soittaa äidille ja siskon perheelle monta kertaa. Ei toiminut. Se oli tosi pelottavaa. Onneksi Facebook on niin nopea ja hyvä.

Reilun kolmen tunnin odottelun jälkeen Tamrakar tavoitti läheisensä. Heille kävi onnekkaasti, sillä kotitalo on yhä pystyssä.

Tamrakarin sukulaiset ovat yöpyneet ulkosalla avoimella alueella jälkijäristysten pelossa.

– Eilen sade oli niin kova, että heidän piti nukkua autossa.

Suomalais-nepalilainen yhteisö kokoontui saadakseen avun liikkeelle

Nepalissa sähköt ovat poikki monin paikoin. Vedestä ja ruuasta on pulaa. Suomessa asuvat nepalilaiset kokoontuivat eilen yhteen Helsingissä miettiäkseen, miten he voivat auttaa.

– Paikalla oli melkein 350 ihmistä. Kaikki olivat aika samassa tilanteessa: me olemme turhautuneita ja huolestuneita. Yritämme tehdä, mitä voimme. Keräsimme aika paljon rahaa, jota lähetämme eteenpäin Punaisen Ristin ja Maya Nepalin kautta.

Byoma Tamrakar kertoo, että monet haluaisivat lähteä kotiin Nepaliin auttamaan, siellä kun tarvittaisiin työvoimaa. Käytännössä tämän järjestäminen on kuitenkin vaikeaa, koska lentokoneella ei voi mennä paikan päälle ruuhkan takia. Tamrakar ei myöskään osaa sanoa, voisivatko Suomen nepalilaiset osallistua pelastustöihin avustusjärjestöjen kautta.

– Meitä on aika monta sairaanhoitajaa ja lääkäreitäkin, jotka olisivat valmiita lähtemään Nepaliin.

”Auttakaa kaikin tavoin”

Nepalissa varsinkin maaseudun väestön tavoittaminen on vielä pahasti kesken. Viestintäyhteyksiä on poikki, teitä on katki tai ne ovat jääneet mutavyöryjen alle. Gorkhassa talot ovat sortuneet lähes tyystin. Pääkaupungissa Kathmandussa rakennukset ovat kuulemma kaatuneet korttitalojen lailla.

Ruumiita ei ole tilaa varastoida asianmukaisesti ja uhkana on tautien leviäminen.

– Se voi alkaa jo tänään tai huomenna. Vaara on olemassa. Kukaan ei tiedä miten tämä tilanne hoidetaan, vaikka me tiesimme että tämä järistys on tulossa jossakin vaiheessa. Ihmiset tapaavat elää Nepalissa päivä kerrallaan ja me uskomme, että karma hoitaa kaiken. Valitettavasti järistys on nyt tullut ja tilanne on aika huono.

Lopuksi Tamrakar haluaa välittää viestin suomalaisille.

– Auttakaa kaikin tavoin. Me tarvitsemme apua.