Tutkijoille terveisiä: Punkit liikkuvat jo Meri-Lapissa

Meri-Lapissa on jo useita punkkihavaintoja, vaikka punkkien liikkeelle lähdön pitäisi vaatia lämpimämpiä kelejä. Punkkeja on irrotettu niin ihmisten kuin lemmikkieläintenkin ihosta.

Kotimaa
Punkki ihmisen iholla.
Yleisön kuva

Simolainen Heli Kelhälä on tallannut Maksniemen lenkkipolkuja kahden australiankarjakoiran kanssa vuosia. Kelhälä tietää, mitä paikkoja kannattaa varoa, ettei koirien turkista löydy ikäviä yllätyksiä, nimittäin punkkeja.

Tutkijoiden mukaan punkkikausi alkaa vasta, kun lumi on sulanut ja maan lämpötila on viiden asteen tienoilla. Kelhälän kokemukset ovat kuitenkin toisenlaiset.

– Löysin toisesta koirastani punkin sunnuntai-iltana. Se oli ensimmäinen havainto tälle kaudelle, kauhulla sitä aina odottaa, Kelhälä toteaa.

Kelhälä välttelee erityisesti pälvikohtia, jonne punkit ilmestyvät jo varhain keväällä.

Löysin toisesta koirastani punkin sunnuntai-iltana. Se oli ensimmäinen havainto tälle kaudelle, kauhulla sitä aina odottaa.

Heli Kelhälä

– Pusikoiden juurella jossa on kuivaa, viimevuotista heinää. Siellä jos koirat käyvät nuuskimassa, niin silloin alan tarkastamaan turkkeja punkkien varalta, Kelhälä sanoo.

Keskellä kaupunkiakin voi saada punkin niskaan

Punkin puremajälki naisen niskassa.
Tältä kemiläisnaisen niska näyttää nyt: punkin puremakohta punottaa yhä.Heidi Hannukainen / Yle

Puutiainen aiheutti viikonloppuna kylmiä väreitä myös Kemissä. Keskustassa asuva nainen havahtui perjantai-iltana siihen, että niskassa oli jotain outoa.

– Se oli aivan musta, joten luulin sitä ensin luomeksi. Annoin sen olla ja laitoin nukkumaan. Lauantaina tytöntyttöni katsoi sitä ja säikähti, että mikähän se oli, kun se liikkuu.

Nainen kävi poistattamassa puutiaisen lauantaina, mutta tapaus ihmetyttää edelleen.

– En ole edes käynyt missään metsässä kävelämässä, olen ollut vain keskustassa. Joku arveli, että olisikohan se tipahtanut puusta, rouva toteaa.