Punkki on sitkeä pirulainen – piilee vaikka pälvissä

Punkki eli puutiainen on jo liikkeellä Perämeren pohjukankin rannikolla, vaikka maassa on vielä lunta. Sitkeä verenimijä pärjää pälvipaikoissa, ja käy sieltä sään lämmetessä ohikulkevien kimppuun.

Kotimaa
Koiran ihosta löytynyt punkki.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kevät tekee vasta tuloaan pohjoisimmalle Perämerelle, mutta erityisesti rannikkoseutuja piinaava punkki on jo liikkeellä Etelä-Lappia myöten.

Turun yliopiston eläinmuseon amanuenssin Ritva Penttisen mukaan punkit eivät sentään elä lumihangissa. Ne kuitenkin liikkuvat lumesta huolimatta: punkkien suojasatamia alkukeväässä ovat pälvipaikat.

Vanhastaan on uskottu, että punkit tarttuisivat ihmisiin myös puista, mutta Penttisen mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Punkit elävät lähellä maanpintaa, jotta ne pääsevät kaivautumaan nopeasti maahan kosteisiin oloihin. Kesähelteellä niiden on pakko päästä kaivautumaan maahan, sillä muuten ne eivät selviä.

Punkit nousevat saalistamaan Penttisen mukaan enintään puolen metrin korkeudelle, josta pääsee tarpeen tulleen vielä nopeasti alas ja suotuisampiin olosuhteisiin.

Taigapunkin levinneisyyttä selvitetään yleisön avulla

Turun yliopiston tutkijat ovat kiinnostuneita kaikistapunkkihavainnoista (siirryt toiseen palveluun),sillä tänä vuonna yliopistossa kartoitetaan idästä tulevan taigapunkin esiintymisalueita.

Tätä silmällä pitäen Turkuun on kevään aikana lähetetty jo kolmisensataa punkkinäytettä, joista pohjoisimmat mikroskoopin alle jo päätyneistä ovat olleet Oulun seudulta.

– Kun lähettää meille näytteen, kannattaa merkitä siihen tietoja punkin elinympäristöstä. Mistä punkki on löytynyt, onko maassa ollut lunta ja mikä on ollut lämpötila, amanuenssi Ritva Penttinen Turun yliopistosta.

Punkki folioon ja postiin

Yliopisto on pyytänyt, että punkki pakataan alumiinifoliotaitoksen väliin ja lähetetään postitse Turkuun. Osa 2-3 päivää matkalla olleista puutiaisnäytteistä on osoittanut tutkijalle, kuinka sitkeästä otuksesta on kyse.

– Kun taitoksen on avannut, punkki on lähtenyt elpymään monen päivän matkasta huolimatta. Voipuneen näköisiähän ne ovat olleet, mutta hengissä.