1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan mustan mullan viljelijä pelkää pamausta

Kevätkylvöt ovat meneillään Itä-Ukrainan laajoilla pelloilla. Pienviljelijällä voi olla toistasataa hehtaaria. Kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall kävi maatilalla, joka joutui keskelle sotaa viime syksynä.

Nicolai Tschibotaevilla on 75 hehtaaria maissipeltoa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Kevätkylvöt ovat meneillään Itä-Ukrainan laajoilla pelloilla. Täällä pienviljelijällä voi olla toistasataa hehtaaria, isoksi maatilaksi kutsutaan sellaista, jolla on jopa tuhansia hehtaareja.

Nikolai Tschibotaev on pienviljelijä Osykovon kylässä. Hän äestää tulevaa maissipeltoa, jonka pinta-ala on 75 hehtaaria. Siinä saa ajaa pitkiä matkoja kääntämättä rattia. Maa on mitä tuottavinta, kuuluisaa Ukrainan mustaa multaa.

Viime syksynä kylässä käytiin sotaa. Peltoja pitkin kulki panssarivaunuja, oli tulitusta ja pelkoa.

– Meillä on kaksi pientä lasta, emmekä tienneet mitä tehdä ja minne mennä, Nikolai sanoo.

Onneksi perheen kotitalo ei saanut osumaa, toisin kuin viljavarasto parin kilometrin päässä. Täysi vehnävarasto tuhoutui, ja vain osa vehnästä oli pelastettavissa. Perhe myi kelvollisen viljan ja osti niillä rahoilla viisikymmentä possua. Nikolai sanoo, että lihasta saa hyvän hinnan.

Sota pieksi Osykovon kylää viime syksynä, ja viljavarastoon tuli osuma. Kuva: Kerstin Kronvall

Osykovon kylä ei kärsinyt yhtä suuria vahinkoja sotatoimista kuin naapurikylä, mutta tännekin jäi räjähtämättömiä ammuksia pelloille.

– Oli hyvin pelottavaa liikkua pelloilla. Puimurista kurkistin koko ajan eteeni, ettei edessä vaan olisi ollut ammusta tai kranaattia.

Nikolai sanoo, että maata on viljeltävä, vaikka ajat ovat huonot. Hän pitää työstään ja kaipaa pelloille jo talvella.  Kevään tultua kylvötyöt sujuvat nopeasti. Tänä vuonna kaikki on kuitenkin hankalampaa, kun ei tiedä mistä saisi ostettua siemenviljaa tai torjunta-aineita.

Donetskin kaupungin kaakkoispuolella levittäytyy maakunnan kaikkein paras maatalousalue. Täällä on noin 90 yksityistä maatilaa ja 500 suurtilaa, joilla on palkattua työvoimaa.

Alueen maatilahallinnon johtaja Aleksandr Retivov sanoo, että ihanteellinen tilanne on juuri sellainen, että on erilaisia tiloja. Hän haluaa, että on pieniä yksityisiä tiloja, vuokramaita ja suurtiloja. Samoin on tärkeää, että on sekä viljatiloja että karjatiloja. – Monipuolisuus on valttia, hän sanoo. Sama pätee myyntiin.

Suurin osa sadosta syödään täällä niin sanotun Donetskin kansantasavallan alueella. Retivov kuitenkin toivoo, ettäolisi mahdollista jatkaa perinteistä myyntiä sekä Ukrainalle että Venäjälle.

Maa on Ukrainassa hedelmällistä, ja pellot suuria. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Nilkolai Tschibotaev puhdistaa pahimmat mullat traktorin renkaista, ennen kuin ajaa maatietä pitkin kotiinpäin. Hän uskoo kaikesta huolimatta tulevaisuuteen.

– Kyllä sota joskus loppuu ja olemme taas ystäviä keskenämme, hän sanoo. – Ehkä me maalaiset olemme harvinaisen optimistisia. Uskommehan myös joka vuosi, että kannattaa kylvää, vaikkemme voi tietää, minkälainen sato tulee.