Vankien kuljettamisesta tuli ongelma

Lisääntyneet vankikuljetukset vievät liikaa vartijoiden aikaa Vantaalla. "Joudumme lukitsemaan vankeja koppeihinsa, koska asunto-osastolle ei riitä vartijoita", kertoo Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari.

Kotimaa
Vanginvartija avaa vankisellin ovea Vantaan vankilassa. Kuva on vuodelta 2014.
Vanginvartija avaa vankisellin ovea Vantaan vankilassa. Kuva on vuodelta 2014.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kun vankia lähdetään kuljettamaan vankilasta oikeuteen tai vaikkapa sairaalaan, jokaisen vangin mukaan lähtee yleensä yksi vartija.

– Tänä päivänä meitä ovat alkaneet rasittaa suuret vankikuljetukset. Meillä ei yksinkertaisesti riitä resurssit kuljettaa vankeja Helsingin käräjäoikeuteen ja hovioikeuteen ja sitten on sairaalakuljetuksia ja vastaavia", tuskailee Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari.

Vantaan vankila on kuulunut jatkuvasti yliasutuimpiin vankiloihimme viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana. Vankilassa on virallisesti 185 paikkaa, mutta tällä hetkellä siellä on 200 vankia.

– Kyllä vankila on täynnä, niin kuin se on vuosien varrella ollut. Toki tuo yliasutustilanne ei ole ole kovinkaan paha, sanoo johtaja Junkkari, joka luonnehtii Vantaan vankilan yliasutustilannetta nyt "lieväksi".

Pahin tilanne oli vajaat kymmenen vuotta sitten, jolloin vankilassa oli enimmillään lähes 300 vankia.

– Silloin tänne hankittiin neljäkymmentä uutta sänkyä. Pahimpana aikana ylimääräsängytkään eivät riittäneet, vaan sitten laitettiin patjoja lattioille tai käytettiin telttasänkyjä.

Kuljetukset ensisijaisia

Vantaan vankilassa on pelkästään tutkintavankeja, minkä vuoksi vankimäärä voi vaihdella päivittäin jopa viidelläkymmenellä.

Vankien kuljettaminen vie paljon henkilökunnan resursseja, sillä kuljetukset on aina hoidettava.

– Jos oikeus määrää, että vanki tuodaan oikeuteen, hänet pitää sinne kuljettaa. Joudumme silloin tinkimään muista tärkeistä tehtävistä. Se tarkoittaa, että muut pisteet käyvät vajaateholla esimerkiksi asunto-osastoilla. Joudumme lukitsemaan vankeja enemmän koppeihinsa eivätkä he saa niitä toimintoja, joita päiväjärjestys määrää. Osastoille jäävä henkilökunta joutuu tosi koville ja ylirasittuu, johtaja Junkkari kuvailee.

Vankien jatkuva majoittaminen lisäpaikoille on myös Tuomo Junkkarin mukaan pitkällä tähtäimellä huolestuttavaa. Hän muistuttaa, että tutkintavankeuden keskeinen tehtävä on huolehtia, että vangit ei sotke esitutkintaa tai oikeudenkäyntiä.

– Lähestulkoon kaikilla vangeilla, jotka poliisi tänne toimittaa, on niin sanottuja yhteydenpitorajoituksia, jotta vangit eivät pääsisi painostamaan ketään tai sopimaan asioista yhteisesti. Jos meillä on paljon yliasutusta, ei ole niin paljon resursseja tai tiloja pitää tällaiset vangit erillään toisistaan.

Vantaan vankilan tilannetta on Junkkarin mukaan hieman helpottanut se, että entistä useammat Etelä-Suomen vankilat, kuten Helsinki ja Riihimäki, voivat nykyisin ottaa vastaan myös tutkintavankeja.

– Tutkintavankien määrää on pyritty tasaamaan ja siinä on osittain onnistuttukin, Junkkari kiittelee.