1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Harvinaista materiaalia suomalaisten ja saksalaisten aseveljeyden ajalta

Rovaniemellä avautuu tänään näyttely, joka kuvaa suomalaisten ja saksalaisten rauhanomaista rinnakkaiseloa toisen maailmansodan vuosina. Näyttely valottaa katsojalle ystävällismielisten suhteiden aikakautta, joka päättyi liki täydelliseen tuhoon ja Rovaniemen paloon.

kulttuuri
Eine kleine Finnin. Kuva on peräisin vuoristojääkäri Kurt Pawlatan valokuva-albumista.
Eine kleine Finnin, pieni suomalainen tyttö. Kuva on peräisin vuoristojääkäri Kurt Pawlatan valokuva-albumista.Lapin maakuntamuseo.

Lapin maakuntamuseossa avautuu maanantaina näyttely, joka kuvaa suomalaisten ja saksalaisten ystävällismielistä rinnakkaiseloa toisen maailmansodan vuosina 1940-1944.

Wir waren Freunde – Olimme ystäviä -näyttely avaa katsojalleen aseveljeyden vuosia, joiden aikana Lapissa oli kaikkiaan 220 000 saksalaista.

Ennennäkemättömiä kuvia ja kirjeitä

Näyttelyn avajaisia vietetään juuri nyt, koska Lapin sodan päättymisestä tuli maanantaina kuluneeksi 70 vuotta. Katsojansa näyttely vie sota-aikaan, mutta hyvin eri tavalla kuin sotanäyttelyt tavallisesti.

– Näyttelyssä keskitytään rintaman takaiseen elämään ja ihmisten arkisiin kohtaamisiin. Täällä nostetaan esiin sellaisia asioita, jotka eivät välttämättä ihan ensimmäisinä tule mieleen, kun puhutaan sota-ajasta, kertoo näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto.

Vasemmalta Hanna Kyläniemi, Suvi Harju ja Tuija Alariesto Lapin maakuntamuseosta
Lapin maakuntamuseon kokoelma-amanuenssi Hanna Kyläniemi, kuva-arkistonhoitaja Suvi Harju ja näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto ovat osa näyttelytiimiä.Bikka Puoskari / Yle

Esillä on esimerkiksi suomalais-saksalaisten rakastavaisten kirjeenvaihtoa ja harvinaislaatuisia valokuvia.

– Ihmiset ovat lahjoittaneet tänne kotialbumeita ja meiltä löytyy myös saksalaisten sotilaiden itsensä ottamia kuvia Rovaniemen ajalta, Tuija Alariesto sanoo.

Tavallisten lappilaisten ja yksittäisten saksalaissotilaiden ottamat kuvat näyttävät katsojalleen paljon.

– Täällä on arkaluontoiseksikin luonnehdittavaa materiaalia esimerkiksi juopottelusta, onnettomuuksista ja niin edelleen.

Esillä on paitsi kuvia ja kirjeitä, myös esineitä rinnakkaiselon ajalta, kuten vaikkapa saksalaisen propagandakomppanian toimittamia_ Lappland-Kurier – Zeitung für deutschen Soldaten in Nordfinnland_ -lehtiä.

Näyttelyssä voi tutustua myös karttaan, joka kuvaa saksalaisten kiivasta parakkirakentamista Rovaniemellä. Uusia parakkeja rakennettiin Rovaniemen polttamiseen saakka, ja lopulta parakkirakentamiselle varattu ala oli kasvanut koko kauppan asutetun alan kokoiseksi.

Ennen Lapin tuhoja ja keskitysleirikauhujen paljastumista

Näyttelyn kokoajat uskovat, että näyttely herättää keskustelua ja nostaa pintaan tunteita. Jo pelkkä näyttelyn nimi, Wir waren Freunde – Olimme ystäviä, on noussut puheenaiheeksi.

Näyttelyn nimeä on kommentoitu myös Lapin maakuntamuseon Facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivulla.

 Ihan en ystävikseni kutsuisi ihmisiä, jotka kannattavat kansanmurhaa ja lähtiessään polttavat Lapin. -kommentti näyttelyn nimestä

Tuija Alariesto kehottaa ystävyyden hämmästelijöitä pitämään faktat kirkkaina mielissään.

– Nyt täytyy muistaa, että [näyttelyssä] eletään aikaa ennen kuin natsien hirmutöistä oli tietoa. Ei tiedetty vielä keskitysleireistä. Elettiin Lapissa ja oltiin aseveljiä. Myös näyttelykävijän täytyy muistaa tämä, että nyt eletään ennen Lapin tuhoa.

Wir waren Freunde – Olimme ystäviä -näyttelyn avoimia avajaisia vietetään Arktikumissa maanantai-iltana klo 18. Näyttely avataan päivänä, jona Lapin sodan päättymisestä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Lue seuraavaksi