Putin-mielisten Yön susien Euroopan-matka tyssäsi: "Nämä ihmiset eivät tule Puolaan"

Puola on jo etukäteen ilmoittanut pitävänsä provokaationa nationalistisen moottoripyöräjengin aietta ajaa halki Euroopan. Venäläiset moottoripyöräilijät haluavat matkalla kunnioittaa puna-armeijan voittoa natseista 70 vuotta sitten.

Ulkomaat
Valkovenäläinen rajavartija tarkastamassa Yön Susien jäsenten passeja raja-asemalla.
Valkovenäläinen rajavartija tarkastamassa Yön Susien jäsenten passeja raja-asemalla.Tatyana Zenkovich / EPA

Puolalaiset rajavartijat kertovat estäneensä kymmenen venäläisen Yön sudet -moottoripyöräjengin jäsenen pääsyn maahan. Venäläisten moottoripyöräjengien aikeena on ollut ajaa Euroopan halki kunnioittaakseen puna-armeijan natsi-Saksasta 70 vuotta sitten saavuttamaa voittoa.

Puolan viranomaiset ilmoittivat jo etukäteen, etteivät he päästä Yön susia maahan. Puola pitää tempausta provokaationa. Yön sudet on presidentti Vladimir Putinia tukeva nationalistinen ryhmä.

– Nämä ihmiset eivät tule Puolaan. Jokainen erikseen saa hylkäävän päätöksen, sanoi rajavartijoiden edustaja Dariusz Sienicki maanantaina.

Päämääränä Berliini

Motoristien kaavailema matkareitti kulkisi Valko-Venäjän, Puolan, Tšekin, Slovakian ja Itävallan kautta Saksaan ja matkan aikana ajajat ovat aikoneet pysähtyä sotamuistomerkeillä sekä Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireillä. Tavoitteena olisi saavuttaa Berliini toukokuun 9. päivänä, jota Venäjällä juhlitaan voitonpäivänä.

Valko-Venäjä oli päästänyt moottoripyöräilijät maahan, mutta Puolan rajalla he jäivät jumiin. Uutistoimisto AP:n mukaan valkovenäläisen Brestin ja puolalaisen Terespolin välisellä raja-asemalla oli maanantaiaamuna 15 moottoripyöräilijää.

AP:n mukaan joidenkin venäläisten moottoripyöräilijöiden nähtiin aiemmin pääsevän Puolaan, mutta he ilmeisesti kuuluvat toiseen ryhmään, jonka maahanpääsy sallitaan.

Ukrainaa tukevan puolalaissäätiön edustaja Tomasz Czuwara sanoo, etteivät Yön sudet ole normaali moottoripyöräjengi, vaan Putinin propagandaväline. Puolan ohella myös Saksa on sanonut, ettei ryhmä ole tervetullut.

Kaikki puolalaiset eivät suhtaudu kuitenkaan ryhmään kielteisesti, AP kertoo. Puolan moottoripyöräilijöiden ryhmittymän johtaja Wiktor Wegrzyn on kutsunut Puolan vastustusta "venäläisvastaiseksi hysteriaksi". Hän ja kymmenet muut puolalaispyöräilijät olivat kokoontuneet Puolan puolelle rajaa vastaanottamaan Yön susia.

Lähteet: AP