1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina keskeytti kiipeilyretket Mount Everestille maanjäristyksen takia

Nepal ei vielä ole päättänyt, jatkuuko kiipeily sen puolella vuorta. Kolme helikopteria on maanantaina hakenut vuorelta kiipeilijöitä, jotka jäivät jumiin järistyksen laukaiseman lumivyöryn takia.

Ulkomaat
Kiipeilijöitä maanjäristyksen tuhoamalla leirillä Mount Everest -vuorella 25. huhtikuuta.
Kiipeilijöitä maanjäristyksen tuhoamalla leirillä Mount Everest -vuorella 25. huhtikuuta.Azim Afif / EPA

Kiina on perunut kevään kiipeilyretket Mount Everestin pohjoisrinteelle lauantaisen tuhoisan maajäristyksen vuoksi, kertovat valtiolliset tiedotusvälineet. Nepal ei vielä ole päättänyt, jatkuvatko retket sen puolella vuorta.

Nepalissa sattunut maanjäristys aiheutti Mount Everestillä lumivyöryn, joka surmasi perusleirillä 18 ihmistä. Vuorella oli tuolloin arviolta 800 kiipeilijää. Heistä yli 400 on päässyt alas turvaan, mutta osa jäi jumiin, kun lumivyöry vahingoitti paluureittiä.

Maanantaina jumiin jääneiden hakeminen turvaan on jatkunut kolmen helikopterin voimin. Kiipeilijöitä haetaan nyt kahdelta vuorella olevalta leiriltä. Niillä on jumissa arviolta 150 ihmistä, joiden ei uskota olevan vakavasti loukkaantuneita.

Nepalin turismiministeriön edustaja Tulsi Gautam kertoo, että kiipeilijät ovat turvassa, mutta heidät on tuotava alas, koska reitti on vahingoittunut.

Gautam pitää mahdollisena, että kiipeilymatkat keskeytetään järistyksen takia. Virallista päätöstä ei kuitenkaan ole tehty, hän sanoo AFP:lle.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi