Kauppias pistää massat liikkeelle somessa – seuraavaksi suunnitelmissa nettilehti

Jounin Kaupan uskomaton Facebook-tarina lähti siitä, että kauppias Sampo Kaulanen halusi saada yritykselleen näkyvyyttä. Kauppias häviää mieluummin kymppitonnin kuin odottaa some-näkyvyyden kasvavan pikku hiljaa. Matkan varrella hän on saanut myös vaimonsa perustamaan oman sivun.

ilmiöt
Minttu ja Sampo Kaulanen poseeraavat Kainuun ammattiopiston edesä.
Eeva Pentikäinen / Yle

Jounin Kauppa on jo monelle suomalaiselle tuttu K-market, vaikka se sijaitseekin Kolarin Äkäslompolossa. Kauppias Sampo Kaulanen tekee vaimonsa Minttu Kaulasen kanssa kauppaa tunnetuksi sosiaalisen median kautta. Tavoitteena on, että kaupasta tulisi tunnetumpi matkakohde kuin Tuurin kyläkaupasta.

Vision toteutumiseen tarvitaan tietenkin näkyvyyttä, ja sen hakeminen on saanut kauppiaan muun muassa osallistumaan Diili-ohjelmaan ja tekemään Yllästunturin arjesta kertovaa ohjelmaa. Jounin Kaupan some-tykitys alkoi kuitenkin toden teolla silloin, kun yrittäjä pääsi ehdolle Kultainen Venla -palkinnon saajaksi. Kaulanen alkoi kampanjoida Facebookissa saadakseen kisassa ääniä, ja huomasi, että vähitellen seuraajamäärät alkoivat kasvaa. Nyt kaupan Facebook-sivulla on 256 000 tykkääjää.

– Persoonalliset kuvat ja tarinat aiheuttavat vipinää sivuilla. Suomalaiset yritykset pitävät mielenkiintoiset jutut taka-alalla eivätkä uskalla tuoda omistajaa esille. Esimerkiksi jos valokuvaaja laittaa kauniin kuvan Facebookiin, monia kiinnostaa, miten se on tehty, Sampo Kaulanen sanoo.

Sometus imaisi mukaansa vaimonkin

Uudenlaisella markkinoinnilla on ollut epäilijänsä. Esimerkiksi Sampo Kaulasen vaimo.

– Jos Sampo olisi kuunnellut minua, niin tässä ei oltaisi. Olin todella varovainen sosiaalisen median suhteen ja sanoin, että ei tolla lailla, älä noin paljo ja et sä tommosta voi laittaa, Minttu Kaulanen nauraa nyt.

Otan mieluummin riskin, että häviän kymmenen tuhatta euroissa, kuin että alan odottaa pitkäjänteisesti.

Sampo Kaulanen

Hän on alkanut ylläpitää Kauppiaanrouva-sivua Facebookissa ja kertoo siitä tulleen hänen lempilapsensa. Hän on saanut sivuston kautta muun muassa uusia ystäviä.

– Aikaisemmin ajattelin, että on narsistista tuoda omaa naamaa esille. Mutta kaikilla on jotakin, mihin voi samaistua. Itsestänikin on ihanaa mennä kauppaan, jossa osaan sanoa, että tuo on se omistaja. Se tuo läheisen vaikutelman, hän kertoo.

Myös Sampo Kaulanen sanoo, ettei hän someta rakkaudesta omaan naamaansa. Motiivina painavat muun muassa velat, joiden kuittaamiseen tarvitaan uusia asiakkaita. Sosiaalisen median parissa puuhastelu on media-alasta haaveilleesta miehestä myös hauskaa ja jännittävää.

Seuraavaksi nettilehti pystyyn

Jounin Kaupalla on Facebook-sivullaan usein kisoja ja arvontoja, joissa jaetaan raha-palkintoja. Sampo Kaulanen kertoo siirtäneensä mainonnan kokonaan nettiin. Mutta miten osallistujamäärät saadaan muuttumaan maksaviksi asiakkaiksi?

– Ei sitä voi vielä tietää satavarmasti. Sen näkee sitten, kun päästään kriittisten massojen yli ja muu media kiinnostuu meistä. Lasken sen myös mainosrahaksi, jos joku media tekee meistä jutun ja sen näkee 300 000 ihmistä, Sampo kertoo.

Jos Sampo olisi kuunnellut minua, niin tässä ei oltaisi. Olin todella varovainen sosiaalisen median suhteen.

Minttu Kaulanen

Rahapalkintoja hän selittää omalla kärsimättömyydellään. Rahan avulla ihmiset saa liikkeelle nopeasti, kun taas pelkillä jutustelupäivityksillä uusien ihmisten houkutteleminen sivuille on hitaampaa.

– Minulle pitää kaikki tapahtua nyt ja heti. Otan mieluummin riskin, että häviän kymmenen tuhatta euroissa, kuin että alan odottaa pitkäjänteisesti, kauppias naurahtaa.

Työ alkaa jo tuottaa tulosta. Talouskurimuksesta huolimatta kaupalla oli viime kesänä liikevaihto nousussa, ja kävijöitä tuli Loimaata myöten. Seuraavaksi Sampo Kaulanen suunnittelee tekevänsä uudet verkkosivut ja perustavansa nettilehden.

– Nyt, kun on voima liikuttaa jengiä, tulee paine, että mihin suuntaan. Alan päätoimittajaksi, vaikka en edes tiedä, mihin kohti pilkut laitetaan. Heikompia saattaisi hirvittää tämä tapa, mutta minä näen päässäni sellaisen jutun, jota yritän toteuttaa. En vielä tarkalleen tiedä, millainen lehdestä tulee, mutta toivon, että sekin vielä muotoutuu päässä.