MOT: Pappi otti testamenttikartanon – professori paheksuu

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mielestä papin ei tulisi voida periä seurakuntalaista.

Kotimaa
Raamattu miehen kädessä.
Mika Kanerva / Yle

Maanantai-illan MOT-ohjelma kertoo tapauksesta, jossa itäsuomalainen vanha rouva testamenttasi koko omaisuutensa, kartanon ja noin 300 hehtaarin metsäomaisuuden paikkakunnan papille. Pappi otti perinnön vastaan.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mielestä papin ei tulisi voida periä seurakuntalaista.

– Ei suoraan lain nojalla, se on tietysti aivan selvä asia. On erittäin harvinaista varmasti sekin, että seurakuntalainen tekee testamentin papin hyväksi. Yhtä harvinaista kuin se, että asiakkaat tekisivät testamentteja asianajajien tai tuomareitten hyväksi, Kangas sanoo MOT:lle.

MOT:in mukaan vanhan rouvan kaukainen, ainoa sukulainen teki papin vastaanottamasta perinnöstä tutkintapyynnön poliisille. Poliisi tutki, oliko pappi syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen. Tapauksessa ei ollut näyttöä rikoksesta.

Myös kirkkoa hallinnoiva tuomiokapituli hyväksyi papin menettelyn. Viime syksynä kirkkohallitus antoi kuitenkin seurakunnille ohjeistuksen lahjojen vastaanottamisesta: henkilöstöön kuuluva ei saa vastaanottaa etua, joka voi heikentää luottamusta viranhaltijaan tai seurakuntaan.

Pappi kieltäytyi MOT:n haastattelusta.

– Kysymys on taivuttelulle otollisista olosuhteista, joihin pitäisi kiinnittää huomiota, kun arvioidaan testamentin pätevyyttä. Olisi pitänyt arvioida, onko saanto ollut moraalisesti ja juridisesti kestävällä pohjalla, Kangas sanoo.

Hän tuntee Suomesta myös tapauksia, joissa kodinhoitajat ovat saaneet testamenteilla asuntoja työssään avustamilta henkilöiltä.

Kankaan mielestä lakia pitäisi muuttaa niin, että työssään vanhuksiin tutustuneet eivät saisi vastaanottaa perintöjä. Ruotsissa pidetään lahjoman vastaanottamisena tilannetta, jossa virkamies tai hoitaja ottaa vastaan testamentin sellaiselta henkilöltä, johon on tutustunut työn yhteydessä.

Yle Aihe: Yleistyvät testamenttiriidat rikkovat perheitä

MOT

MOT: Sairaan väärä testamentti, TV1:ssä maanantaina 27.4. klo 20