Kainuun Sanomien toimitusosasto pelkää säästöjen laskevan lehden levikkiä

Kainuun Sanomien toimitusosasto antoi maanantaina julkisuuteen kannanoton SLP Kustannus Oy:n yhteistoimintaneuvottelujen tuloksesta. Toimitusosaston mukaan henkilöstön vähennys heikentää ratkaisevasti lehtien sisältöä ja uhkaa ajaa ne yhä jyrkempään syöksykierteeseen.

media
Kainuun Sanomien etusivu 11.6.2012.
Jouni Pilto / Yle

Yt-neuvotteluissa päätettiin henkilötyövuosien vähentämisen lisäksi Kainuun Sanomien muuttumista 6-päiväiseksi lehdeksi. Toimitusosaston kannanotossa todetaan, että muutos on vaarassa kiihdyttää levikin laskua. Irtisanomiset ovat toimitusosaston mukaan väärä tapa ratkaista taloudelliset ongelmat.

Tässä toimitusosaston kannanotto kokonaisuudessaan:

Kainuun Sanomien toimitusosasto on tyrmistynyt kustantajan päätöksestä irtisanoa Kainuun lehdistä 14 työntekijää. Irtisanottavista on yhdeksän toimituksellista henkilöstöä, yli neljäsosa lehtien toimituksellisesta vahvuudesta.

Henkilöstön vähennys heikentää ratkaisevasti lehtien sisältöä ja uhkaa ajaa ne yhä jyrkempään syöksykierteeseen. Kainuun Sanomien muuttuminen 6-päiväiseksi sanomalehdeksi on vaarassa kiihdyttää levikin laskua. Myös paikallislehdissä ja kaupunkilehti Koti-Kajaanissa on syytä pelätä sisällön heikkenemistä.

Toimitusosasto on tietoinen lehtien vakavasta taloudellisesta tilanteesta, mutta irtisanomiset ovat väärä tapa ratkaista ongelma. Pelkästään säästämällä suuntaa ei saada kääntymään, leikkausten epäillään johtavan vääjäämättä levikin laskuun ja uusiin kustannuspaineisiin.

Yt-neuvottelujen lopputulos on käytännössä työnantajan saneluratkaisu, sillä henkilöstön esityksiä pitkistä lomautuksista irtisanomisten vaihtoehtona, lomarahoista luopumisesta vastikkeetta vähennystarpeen alentamiseksi ei huomioitu, ei myöskään henkilöstön esityksiä toiminnan ja sisällön kehittämisestä.

- Kainuun Sanomien toimitusosasto