Hyppää sisältöön

Venäjän uutistoimisto Sputnik aloitti suomeksi - "Ajelehtivia ydinvoimaloita ja venäläisghettoja"

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik News tarjoaa nyt uutisia myös suomen kielellä. Kremliä lähellä olevan Sputnikin tehtävänä on toimia ulkomaille suunnattuna uutisvälittäjänä.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto aloitti suomenkielisten uutisten julkaisemisen. Kuva: Yle

Viime syksynä kansainvälistä uutisointia organisoitiin uuteen muotoon Venäjällä. Silloin valtiollinen Sputnik korvasi uutistoimisto RIA Novostin kansainvälisen uutistoiminnan sekä Voice of Russian.

Sputnik-uutistoimiston taustavoima Dmitri Kiseljov sanoi silloin, että Sputnikin tehtävänä on puhkoa ulkomailla esitettyä propagandaa Venäjästä. 

EU:n pakotelistalla oleva Kiseljov on tunnettu Kremlin väkevänä puolestapuhujana. Hän on Venäjä tänään -uutistoimiston toimitusjohtaja. Sputnik on osa Venäjä tänään -uutisorganisaatiota.

Sputnikilla on kunnianhimoisena tavoitteena julkaista uutisia monilla kielillä. Sputnik ilmoittaa, että se julkaisee nyt jo englannin, ranskan, serbian, portugalin, arabian, hindin, puolan, italian, tšekin, vietnamin, japanin, korean, persian, urdun, paštun, kurdin, saksan, espanjan, kiinan, turkin, kirgiisin, abhaasin, ruotsin, norjan ja tanskan kielillä.

"Ajelehtivia ydinvoimaloita ja venäläisghettoja"

Avauspäivänä Sputnik uutisoi Venäjän suunnitelmista rakentaa ajelehtivia ydinvoimaloita arktisille alueille. Lyhyestä uutisjutusta on vaikea päätellä, aikooko Venäjä todellakin rakentaa ydinvoimaloita, jotka ajelehtivat merellä ilman että niitä ohjataan, vai olisiko Venäjän suunnitelmissa rakentaa kelluva ydinvoimala.

Sputnik uutisoi myös Latvian huolestuttavasta tilanteesta. Sputnikin mukaan siellä suunnitellaan perustettavan ghettoja, jonne etnisesti venäläiset sijoitettaisiin asumaan. Artikkelissa mainitaan, että tämä ei ole "ensimmäinen kerta kun Latvian viranomaiset harjoittavat russofobista politiikkaa".

Artikkelin lopussa kuitenkin ilmenee, että kyseessä on varsin pienimuotoinen nettiadressi, jonka on allekirjoittanut  noin 1 500 henkilöä.

Sputnik uutisoi muun muassa "ajelehtivista ydinvoimaloista" Kuva: Yle