Kansallispuiston vesistöille ei vielä luvassa uutta kartastoa

Etelä-Konneveden kansallispuiston vesistöalueet ovat hankalia, tuntemattomille jopa vaarallisia. Järvipelastajien ja Konneveden kunnan toivomia uudenaikaisia vesistökarttoja ei ole tulossa lähitulevaisuudessa.

Konnevesi
Kuva kansallispuistosta yllhäältä otettu.
Jani Ilola / Yle

Etelä-Konneveden kansallispuisto alkaa vetää matkailijoita. Vaeltajien virta näkyi jo viime kesänä ja myös vesille kiinnostus pantiin merkille. Konneveden järvipelastajat ry:ssä havaittiin myös vesiliikenteen lisäys.

Vesistö on erittäin vaikeakulkuista ensikertalaisille

Jussi Hintikka, Konneveden järvipelastajien puheenjohtaja

– Viime kesänä alueella liikkui enemmän melojia kuin aikaisemmin. Myös alusliikenne lisääntyi ja lisääntyy tänä kesänä edelleen, kun alueella aloitetaan risteilyt, kuvailee tilannetta Konneveden järvipelastajien puheenjohtaja Jussi Hintikka.

Hintikka kertoo, että järvipelastajat ja kunta kiinnittivät huomiota vesillä liikkumisen vaikeuksiin jo joitakin vuosia sitten. Yhdessä ne jättivät Trafiin pyynnön, että kansallispuistoalueen vesialueet luodattaisiin ja tehtäisiin uudenaikaiset ja ajantasaiset vesistökartat veneilijöiden käyttöön.

– Vesistö on erittäin vaikeakulkuista ensikertalaisille. Siellä on hyvin syviäkin kohtia, mutta sitten voi olla ihan vieressä matalikkoa eli siellä pitää olla hyvin tarkkana, ettei ajaudu sivuun väylältä, Hintikka muistuttaa.

Liikennevirasto ei lupaa vielä kartastoa

Merikartastoja ei hoida Trafi vaan Liikennevirasto. Viraston merikartoituspalveluista suunnittelupäällikkö Jarmo Mäkinen tuntee huolen Etelä-Konneveden kansallispuiston vesistön ongelmallisuudesta, vaikka kunnan ja järvipelastajien pyyntö uusista mittauksista ei olekaan häntä tavoittanut.

– Asia on ollut täällä meillä tarkastelussa ihan äskettäin. Olemassa olevat kartat ovat huonoja ja niiden perusteella kartastoja ei pystytä uudistamaan. Meillä ei kuitenkaan ole rahoitusta uusille mittauksille eikä myöskään tietoa milloin rahoitus voisi järjestyä, toteaa Mäkinen.

Liikenneviraston merikartoituspalveluissa ei ole myöskään selkeää suunnitelmaa, milloin asiaa voitaisiin alkaa hoitaa. Mäkinen sanoo kuitenkin, että jos liikkuminen kansallispuiston vesistöalueilla kovasti lisääntyy niin varmasti kartastojen ajanmukaistaminen nousee nopeasti esille. Hän myös vinkkaa, että jos vesistökartoista syntyisi paikallinen hanke, saattaisi rahoitusta löytyä EU:n rahastoista.