"Ei niistä huumepotilaista koskaan tiedä" – naapurit pimahtivat viereen nousevasta alkoholistien kerrostalosta

Kotkan Hirssaareen nouseva alkoholistien ja mielenterveyskuntoutujien kerrostalo on saanut alueen asukkaat varpailleen. Naapurit pelkäävät, että talon asukit ovat häiriöksi lapsille.

Kotimaa
Rakennustyömaa
Alkoholistien ja mielenterveyskuntoutujien kerrostalon rakennustyöt ovat alkamassa Kotkan Hirssaaressa.Mari Pekkanen / Yle

Osa Kotkan Hirssaaren asukkaista on harmissaan alueelle nousevasta kerrostalosta, johon muuttaa asumaan toipuvia alkoholisteja ja mielenterveyskuntoutujia.

– Lapsiperheet ovat huolissaan ja läheisen päiväkodin henkilökunta myös. Pelkäämme, että taloon muuttavat ovat häiriöksi lapsille. Huumepotilaiden käytöksestä ei koskaan tiedä, hirssaarelaiset kertovat.

Hirssaaressa pelätään, että rauhallisena tunnetun alueen rauha on pian mennyttä.

– Kerrostalon ympäristöön on kaavoitettu rivi- ja kerrostaloja. Kysymys kuuluu, että kuka tänne haluaa enää muuttaa. Se on kaupungillekin iso menetys.

Asukkaat eivät halua kertoa nimiään, koska reaktioista nousi aiemmin ärhäkkä keskustelu paikallislehden uutisoitua asiasta. Lausuntojen takana seisoo kuitenkin pääosa Hirssaaren asukkaista.

Pelkäämme, että taloon muuttavat ovat häiriöksi lapsille.

Hirssaaren asukkaat

"Salakähmäistä touhua"

Lähistöllä sijaitsevasta Kotilon päiväkodista kerrotaan, että valtaosa henkilökunnasta suhtautuu kerrostaloon suopeasti.

– Mitään yleistä mielipidettä siitä, että häiriköintiä pelättäisiin, ei ole. Lähinnä meitä harmittaa se, että metsät tästä ympäriltä kaadetaan. Kun olemme luonto- ja ympäristöpainotteinen päiväkoti, haluaisimme tehdä retkiä luontoon, sanoo Kotilon päiväkodin johtaja Sari Kölli-Torvinen.

Hirssaaren asukkaita ihmetyttää myös se, ettei heitä tiedotettu koko hankkeesta ennen kuin oli liian myöhäistä. Rakennuslupa kerrostalolle myönnettiin kaikessa hiljaisuudessa tammikuun lopulla.

– Valitusaika päättyi 27. helmikuuta ja ensimmäinen lehtijuttu ilmestyi heti seuraavana päivänä. Koko touhu tuntuu salakähmäiseltä.

Rohkea toive on, että jouluksi uuteen kotiin.

Markku Kärmeniemi

Tietämättömyyttä?

Kerrostaloon tulee 30 asuntoa ja lisäksi tilat henkilökunnalle sekä yhteisiä tiloja asukkaille. Asukkaat muuttavat taloon Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen muista yksiköistä.

Kakspyssä uskotaan, että hirssaarelaisten epäluulo johtuu tietämättömyydestä.

– Kun he huomaavat, mistä on kyse, uskon että tilanne rauhoittuu. Meillä on vastaavia yksiköitä ympäri Kaakkois-Suomea. Niistä ei ole ollut ympäristölle sen suurempaa häiriötä kuin tavanomaisesta asumisesta, kertoo Kakspyn toiminnanjohtaja Markku Kärmeniemi.

Tavallinen kerrostalo

Kakspy ei myöskään allekirjoita väitettä hankkeen "salakähmäisestä" etenemisestä.

– Ikävää, jos on tullut sellanen vaikutelma. Siitä ei ole missään nimessä kyse. Olemme harkinneet tiedotusaikataulua niin, että tiedotamme omalta osaltamme, kun asia etenee.

Kysymys kuuluu, että kuka tänne haluaa enää muuttaa.

Hirssaaren asukkaat

Talon rakennuttaa Y-säätiö yhteistyössä kaupungin kanssa. Asuinalueen houkuttelevuus ei Kärmeniemen mielestä vähene.

– Se näyttää ulkoapäin tavalliselta kerrostalolta. On katsottu, että se sopii hyvin miljööseen hyvin.

Rakentaminen on juuri alkamassa ja talon pitäisi olla valmis alkuvuodesta 2016.

– Rohkea toive on, että jouluksi uuteen kotiin.