1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veteraanin viesti kunnille: hoitakaa veteraanien tarvitsemat palvelut

Hämeenlinnassa vietettiin maanantaina kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa juhlallisin menoin. Sotaveteraani Veikko Juvosella oli kuntapäättäjille painavaa asiaa. Kokosimme juhlatunnelmaa kuvagalleriaan.

Kuva: Yle

Veteraanipäivän pääjuhlassa Hämeenlinnassa puhunut sotaveteraani, kunnallisneuvos Veikko Juvonen, 96, oli mukana sekä talvi- että jatkosodassa. Talvisodassa hän palveli Sissipataljoona 1:n joukoissa Suomussalmella ja Raatteen tiellä. Jatkosota vei miehen Karjalan kannakselle, Rajajoen lohkolle ja myös Talin taisteluihin. Juvosen lapsuuden koti sijaitsi Kannaksella Vuokselan pitäjässä.

Juvonen muistutti puheessaan erityisesti kuntien viranomaisia, jotka huolehtivat veteraanien tukemisesta.

– Äikää jättäkö käyttämattä valtiolta saamaanne rahaa vaan hoitakaa sillä veteraanien tarvitsemat palvelut viimeistä senttiä myöden.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg puhui siitä, kuinka veteraanisukupolven perintö elää puolustusvoimissa monin tavoin arjen työssä ja arvoissa.

Eletään tätä aikaa, otetaan huomioon tulevat

Arkkiatri Risto Pelkonen muisti sodassa kaatunutta lääkäri-isäänsä ja mainitsi itse toimineensa sotasairaalan lähettipoikana. Hän muistutti myös nyky-yhteiskunnan eriarvoisuudesta, leipäjonoista ja nuorten syrjäytymisestä.

– Sivistys-Suomi on suvaitsevaisuuden ja ymmärryksen vastavuoroinen yhteisö. Siellä kohtaavat toisensa tiede ja taide, vanhojen ihmisten hiljainen tieto ja nuorten yrittävä mieli. Siellä eletään tätä aikaa ja otetaan huomioon tulevat, sanoi Pelkonen.

Hämeenlinnan kaupungin edustajana kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kiitti puheessaan Suomen itsenäisyyden puolustajia, joiden ansiosta veteraanipäivän pääjuhlassa saatiin olla.

– Itsenäinen Suomi on äärettömän merkityksellinen asia ja tekemänne uhraukset velvoittavat meitä kaikkia vaalimaan sitä jatkossakin.

– Itsenäisestä Suomesta on pidettävä hyvää huolta. Yhdessä tekeminen, toisista välittäminen ja myöskin oman vastuun kantaminen ovat arvot, jotka te olette meille perinnöksi antaneet. Sen arvokkaampaa evästystä tulevaisuudelle ei ole olemassa. Esimerkillisyytenne on antanut antamillenne arvoille myös konkretian, sanoi Kenakkala.