"Ollaanko me ahneita?" – Ruoantuottajien pyttipannuprotesti veti sankoin joukoin väkeä

Ruoantuottajat järjestivät lukuisilla paikkakunnilla ympäri Suomea tänään protestin, jossa pyttipannua myytiin tuottajahinnoilla. Mikkelissä protesti sai kannatusta.

pyttipannu
Pyttipannuprotesti
Yle / Pekka Havukainen

Maataloustuottajat vaativat nykyistä suurempaa osuutta ruuan hinnasta itselleen. Maataloustuottajien mielestä kauppa saa kuluttajien maksamasta ruuan hinnasta kohtuuttoman suuren osan.

Ruoantuottajat järjestivät useilla paikkakunnillla protestin, jossa myytiin ruokaa tuottajahinnoilla. Mikkelin torille oli muodostunut ennen yhtätoista pitkä jono pyttipannupatojen läheisyyteen.

Paikalle oli kutsuttu myös Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen. Protestoijat ja protestin kohteena olleet olivat yllättävän samanmielisiä siitä, että tilanteelle on tehtävä jotain.

– Maatalouspolitiikkaan en voi ottaa kantaa, mutta konkreettinen ratkaisu tälle on olemassa. Se on suomalainen kuluttaja. Hän valitsee suomalaisen tuotteen kaupassa. Sillä saadaan kysyntää ylös ja hinnatkin nousee. Suomalainen kuluttaja ratkaisee käymällä kotimaisten ihmisten omistamissa yrityksissä, Hämäläinen arvioi.

Samaa mieltä oli myös protestiin osallistunut maidontuottaja Juha Paajanen Punkaharjulta.

– Joutsen-lipulla varustetun tuotteen valitsemalla tuodaan varallisuutta ja vaurautta tuottajille.

Ruoan halpuuttaminen puhututti

Ruoan tuottajia ovat viime vuosina verottaneet kuluttajahintojen kilpailutus, Venäjän kriisi ja ulkomailta tuotua halvempi ruoka. Toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen vakuuttaa, että hintojen halpuutusta ei ole tehty ahneuksissaan vaan ruoan menekin lisäämiseksi.

– Se on aidosti lisännyt suomalaisten tuotteiden kysyntää. Muun muassa suomalaisten juustojen osuus on lisääntynyt selkeästi, Hämäläinen kertoo.

– Otetaan esimerkki. S-ryhmä myy Suomessa 50 miljoonaa kiloa juustoja vuodessa. Se merkitsee 500 miljoonaa litraa maitoa. Jos me saamme lisättyä 10 prosentilla suomalaisten juustojen myyntiä, se tarkoittaa 5 miljoonaa kiloa. Siihen tarvitaan 50 miljoonaa litraa maitoa. Se vastaa 160 keskikokoisen maatilan vuosituotantoa. Tässä on aika konkreettinen esimerkki, kuinka ruoan halpuuttamisella halusimme suomalaisen lisätä ruoan kysyntää.

Kuitenkin kun tuotteiden hintoja laskettiin, hyvin pian laskivat myös tuottajahinnat. Tuottajat katsoivat tätä närkästyksissään.

– Se katsottiin suomalaisen ruoantuotannon aliarvostamiseksi jopa, Paajanen toteaa.

– Kun katsoo mikä on maatalouden tuloskunto ja meidän kannattavuuskerroin tarkoittaisi meillä 5 prosentin pääoman tuottoa ja 13 euron tuntipalkkaa. Me saadaan keskimäärin niistä puolet. Ollaanko me silloin ahneita?

– On kuitenkin hyvä, että nyt kuitenkin keskusteluyhteys on olemassa. Hyvästä lähtökohtatilanteesta päästään jatkamaan, Paajanen jatkaa.