Satoja kuolleita löytynyt Boko Haramin jäljiltä Nigeriassa

Koillisnigerialaisen Damasakin kaupungin lähistöltä on löytynyt jälleen uusi joukkohauta, jossa epäillään olleen ääri-islamistisen Boko Haram -järjestön teloittamia ihmisiä. Yhteensä kaupungista ja sen lähettyviltä on löytynyt satoja kuolleita sen jälkeen, kun kaupunki vapautettiin maaliskuussa.

Ulkomaat
Nigerian joukkojen haltuunottama Boko Haramin käyttämä tankki.
Nigerian joukkojen haltuunottama Boko Haramin käyttämä tankki Koillis-Nigeriassa maaliskuussa 2015.Henry Ikechukwu / EPA

Koillisnigerialaisen Damasakin kaupungin lähistöltä on löytynyt jälleen uusi joukkohauta, jossa epäillään olleen ääri-islamistisen Boko Haram -järjestön teloittamia ihmisiä. Viranomaiset eivät vahvistaneet tarkkaa uhrilukua, vaan puhuivat pelkästään sadoista kuolleista. Paikalliset ihmiset sanoivat uhreja olleen yli 400.

Tšadin ja Nigerin armeijan joukot vapauttivat Damasakin Boko Haramin joukkojen hallinnasta maaliskuun alussa. Tuolloin kuolleita löytyi paikallisten mukaan kaduilta, taloista ja läheisestä kuivuneesta joenuomasta. Sotilaslähteiden mukaan taistelussa kaupungin hallinnasta kuoli ainakin 200 ääri-islamistia ja kymmenen sotilasta.

Vähän myöhemmin kaupungin lähistöltä löytyi joukkohauta, jossa oli noin sadan ihmisen ruumiit. Joidenkin uhrien kaula oli katkaistu, osa puolestaan oli ammuttu. Tuolloin Tšadin armeijan edustaja arvioi, että joukkomurha tapahtui tammikuussa. Boko Haram valtasi Damasakin marraskuussa.

Tuoreimman löydetyn joukkohaudan uhrit oli peitetty hiekalla. Uhrien joukossa oli sekä naisia että lapsia, mutta myös nuoria miehiä.

Paikallisen asukkaan mukaan nyt löydetyn joukkohaudan uhrien määrä oli paljon suurempi kuin maaliskuussa kaupungin vapauttamisen jälkeen löydettyjen kuolleiden määrä.

Nyt löydetyt uhrit haudattiin kahteenkymmeneen joukkohautaan.

Nigerian ja sen Boko Haramin -vastaisen taistelun liittolaiset naapurimaat Tšad, Niger ja Kamerun ovat saavuttaneet osittaisia voittoja viime aikoina äärijärjestöstä, mikä on rohkaissut tuhansia Boko Haramia paenneita ihmisiä vähitellen palaamaan alueelle. Jopa 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut taisteluja Nigerian pohjoisosissa sitten niiden alkamisen vuonna 2009.

Maanantaina Nigerian tuleva presidentti Muhammadu Buhari sanoi, että Boko Haram ei ole sen väitteistä huolimatta uskonnollinen järjestö.

– Mikään uskonto ei salli lasten tappamista kouluissa, toreilla tai uskonnollisilla paikoilla. He ovat terroristeja ja me aiomme toimia sen mukaisesti.

Lähteet: AFP