1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Joukko nimekkäitä kirjoittajia boikotoi Pen-gaalaa – "Charlie Hebdo ei ansaitse sananvapauspalkintoa"

Michael Ondaatjen ja viiden muun kirjoittajan mukaan terrori-iskun kohteeksi joutunut ranskalaislehti on suvaitsematon vieraita kulttuureita kohtaan.

Kuva: YOAN VALAT / EPA

Kuusi nimekästä kirjoittajaa on ilmoittanut boikotoivansa kirjailijoiden sananvapausjärjestön Penin tulevaa gaalatilaisuutta Yhdysvalloissa, koska ei hyväksy ranskalaiselle Charlie Hebdo -satiirilehdelle annettavaa palkintoa. Boikottiin osallistuvat Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner ja Taiye Selasi.

New York Times -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo kuusikon kummastelevan ilmaisunvapauden rohkeudesta annettavan palkinnon myöntämistä lehdelle, koska katsoo Charlie Hebdon olevan suvaitsematon muita kulttuureita kohtaan.

Heidän mielestään lehti edistää myös eräänlaista maallisuuden pakkosyöttöä. Arvostelijoiden mielestä Pen astuu Charlie Hebdon palkitessaan pois perinteisestä roolistaan, joka on ollut sananvapauden varjeleminen poliittisten päättäjien tukahduttamisyrityksiltä.

Teju Colen mukaan Charlie Hebdo kyllä väittää loukkaavansa tasapuolisesti kaikkia, mutta on viime vuosina keskittynyt erityisesti rasistisiin ja islamofobisiin provokaatioihin.

Penin puheenjohtaja Andrew Solomon kertoo varautuneensa palkinnon aiheuttamaan kohuun, mutta yllättyneensä boikotista. Myös Penin entinen puheenjohtaja, kirjailija Salman Rushdie oudoksuu boikottia.

– Jos Pen ei voi puolustaa ihmisiä, jotka on murhattu piirrostensa takia, ei se ansaitse nimeään, Rushdie toteaa ja sanoo boikotoijien olevan täysin väärässä.

12 Charlie Hebdon työntekijää kuoli tammikuussa, kun islamistit hyökkäsivät lehden toimitukseen. Ääri-islamilaisten mukaan satiirilehden julkaisemat pilakuvat profeetta Muhammedista olivat rienausta.