Tuohtunut Venäjä vaatii Puolaa selittämään Yön susien pysäyttämisen

Venäjän ulkoministeriön mukaan Puola haluaa luoda vaikutelman, että "jaloin aikein liikkeellä oleva pieni venäläinen ryhmä" aiheuttaa uhkan.

Ulkomaat
Yön sudet valmistautuivat lähtöön 25. huhtikuuta Moskovassa.
Yön sudet valmistautuivat lähtöön 25. huhtikuuta Moskovassa.Dmitry Serebryakov / AFP / Lehtikuva

Venäjän ulkoministeriö on ärähtänyt Puolalle, joka esti maanantaina venäläisen Yön sudet -moottoripyöräjengin maahanpääsyn. Puolan mukaan toisen maailmansodan päättymistä juhlistavan nationalistisen jengin matka Euroopan halki on provokaatio.

Venäjä väittää Puolan haluavan luoda vaikutelman, että "jaloin aikein liikkeellä oleva pieni venäläinen ryhmä" aiheuttaisi uhkan Puolan valtiolle. Ulkoministeriön mukaan tästä on osoituksena se, että Puola oli määrännyt sotilaita rajanylityspaikalle.

Venäjä sanoo olevansa tuohtunut siitä, että asianmukaisin viisumein varustautuneet motoristit pysäytettiin rajalle tunneiksi ja että näitä syynättiin ja kuulusteltiin tarkasti. Motoristit kääntyivät myöhemmin takaisin ja menivät valkovenäläiseen Brestin kaupunkiin.

Venäjän ulkoministeriö vaatii nyt selitystä ja väittää Puolan haluavan kirjoittaa historian uusiksi.

– Puola kielsi pääsyn maaperälleen ryhmältä venäläisiä motoristeja, jotka aikovat kunnioittaa niiden venäläissotilaiden muistoa, jotka kuolivat vapauttaessaan Euroopan valtiot fasismista. Tuomitsemme Puolan valmiuden kirjoittaa historian uusiksi ja pilkata Puolan ja maailman fasismilta vapauttaneiden muistoa, ulkoministeriö jyrisee.

Presidentti Vladimir Putinin kanssa läheisissä väleissä olevien motoristien on ollut määrä ajaa Valko-Venäjän, Puolan, Tšekin, Slovakian ja Itävallan kautta Saksaan ja pysähtyä matkan aikana sotamuistomerkeillä sekä Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireillä. Tavoitteena on ollut saavuttaa Berliini toukokuun 9. päivänä, jota Venäjällä juhlitaan voitonpäivänä.

Yön sudet on Moskovan Helvetin enkelit -dokumentti vuodelta 1993. Juha Portaankorva ja Timo Seppälä kiersivät viikon jengin kanssa.

Lähteet: Tass