Mellakoinnista kärsivään Baltimoreen julistettiin ulkonaliikkumiskielto

Kansalliskaarti on määrätty lopettamaan kauppojen ryöstely. Levottomuudet alkoivat poliisin pidättämän mustaihoisen miehen kuoltua.

Ulkomaat
Poliiseja ja mielenosoittajia vastakkain kadulla Baltimoressa.
Poliiseja ja mielenosoittajia vastakkain kadulla Baltimoressa 27. huhtikuuta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain Baltimoressa puhjennut mellakointi ja kauppojen ryöstely on johtanut öisen ulkonaliikkumiskiellon määräämiseen. Viikon kestävä ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltakymmenestä aamuviiteen.

Marylandin osavaltion kuvernööri Larry Hogan julisti jo aiemmin Baltimoreen hätätilan ja komensi kansalliskaartin kaduille rauhoittamaan riehuntaa. Osavaltion poliisi on ilmoittanut tarvitsevansa tilanteen rauhoittamiseksi jopa viiden tuhannen hengen vahvuisia lisäjoukkoja.

Levottomuudet alkoivat sen jälkeen, kun poliisin pidättämä 25-vuotias tummaihoinen Freddie Gray kuoli vakavaan selkärankavammaan. Mustat ovat olleet erittäin pettyneitä viranomaisten toimintaan asian selvittelyssä.

Palomiehet sammuttavat mellakoitsijoiden polttamaa poliisiautoa.
Palomiehet sammuttivat mellakoitsijoiden polttamaa poliisiautoa Baltimoressa 27. huhtikuuta.Noah Scialom / EPA

Mellakointi Baltimoressa kiihtyi maanantaina, kun Gray haudattiin. Mellakoijat ovat muun muassa sytyttäneet poliisiautoja tuleen ja kivittäneet poliiseja. 15 poliisia on loukkaantunut yhteenotoissa mellakoitsijoiden kanssa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP