Jopa kahdeksan miljoonaa joutuu kärsimään Nepalin järistyksestä

Nepalin lauantainen maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 8 miljoonan ihmisen elämään. Pahiten tuhoutuneilla alueilla asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä. Myös useat UNESCOn maailmanperintölistan kohteet ovat tuhoutuneet tai kärsineet suuria vahinkoja.

Ulkomaat
Jälkijäristysten pelossa ulkona nukkuvia ihmisiä leiriytyneenä Katmandun lentokentän lähistölle.
Jälkijäristysten pelossa ulkona nukkuvia ihmisiä leiriytyneenä Katmandun lentokentän lähistölle 27. huhtikuuta.Abir Abdullah / EPA

YK:n vastikään tekemän arvion mukaan jopa kahdeksan miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään Nepalin lauantaisen maanjäristyksen seurauksista. Pahiten tuhoutuneilla alueilla asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä.

YK:n mukaan alueella on vakava pula hätäaputarvikkeista, kuten suojapressuista, puhtaasta juomavedestä, saippuasta ja lääkkeistä.

Tähän mennessä yli 4 000 ihmistä on kuollut järistyksen seurauksena Nepalissa ja sen naapurimaissa. Tuhansia on loukkaantunut. Järistyksen sanotaan olleen alueen pahin yli 80 vuoteen.

Suurin osa ihmisistä nukkuu edelleen taivasalla, koska he pelkäävät talojen romahtavan jälkijäristyksissä. Jotkin pienet kaupat ovat avanneet ovensa, mutta esimerkiksi pankit ja suuremmat kaupat ovat suljettuina. Autoilijat jonottavat bensiiniä huoltoasemilta, mutta niiden varastot alkavat olla lopussa.

Pääkaupunki Katmanduun ja sen lähistölle on perustettu yli 20 evakuointileiriä.

Myös useat UNESCOn maailmanperintölistan kohteet ovat tuhoutuneet tai kärsineet suuria vahinkoja. Kohteet sijaitsevat paitsi Katmandussa myös muualla järistysalueella. Osa kohteista on järjestön mukaan tuhoutunut lähes täysin. Järjestö yrittää nyt selvittää, onko kärsineitä kohteita mahdollista korjata tai rakentaa uudelleen. Vanhimmat niistä ovat peräisin jopa 1400-luvulta.

Maanjäristyksessä romahtaneen Dharahara-tornin rauniot Kathmandussa.
Maanjäristyksessä romahtaneen UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvan Dharahara-tornin rauniot Kathmandussa.Narendra Shrestha / EPA

Järjestöt kritisoivat avustustyön vauhtia

Useat kansainväliset avustusjärjestöt ovat jo lähettäneet paikalle apua. Joillakin järjestöillä oli jo paikallisissa varastoissaan hätäaputarvikkeita, joita ne nyt ovat alkaneet jakaa ihmisille. Avustustyöntekijät kuvailevat kuitenkin avustustyön olleen hidasta ja riittämätöntä.

Järjestöjen mukaan tarvikkeita lennätetään kyllä Katmanduun, mutta niiden saaminen sieltä eteenpäin on vaikeaa. Tarvikkeiden purkamiseen koneista on vähän henkilökuntaa ja kuljetusvälineistöstä, jolla apua saataisiin eteenpäin, on myös pulaa.

Osa järjestöistä on alkanut kuljettaa tarvikkeita maanteitä pitkin Intiasta. Järistyksen aiheuttamat maanvyöryt ovat kuitenkin katkoneet maanteitä ja viestintäyhteyksiä tehden avun kuljettamisesta syrjäisemmille alueille vaikeaa.

Naapurimaat lähettävät hätäapua kilvan paikalle

Järistyksen avustustyöstä on muodostunut myös eräänlainen kilpailu Nepalin naapurimaiden välille, kun ne lähettävät kilvan järistysalueelle hätäapua ja avustustyöntekijöitä pyrkiessään lisäämään vaikutusvaltaansa Nepalissa.

Nepal on perinteisesti ollut läheisissä suhteissa Intian kanssa, joka on tähän mennessä lähettänyt Nepaliin eniten apua. Ensimmäiset intialaiset avustustyöntekijät saapuivat paikalle vain tunteja järistyksen jälkeen. Yhteensä Intia on lähettänyt Nepaliin 13 lentokonetta ja yli 500 avustustyöntekijää.

Kiina, joka on pyrkinyt viime aikoina lisäämään vaikutusvaltaansa Nepalissa, on sekin lähettänyt maahan hätäapua ja kymmeniä avustustyöntekijöitä sekä luvannut lähettää toista sataa sotilasta lisää auttamaan pelastustöissä.

Kolmas lähialueen valtioista, Pakistan, on sekin lähettänyt runsaasti apua. Nepaliin on saapunut maasta neljä rahtikonetta täynnä avustustarvikkeita.

Sekä Kiinan että Intian viranomaislähteet ovat kieltäneet millään tavalla kilpailevansa hätäavun tarjoamisessa, mutta asiantuntijoiden mukaan Kiinan tarjoama apu varmasti lisää sen vaikutusvaltaa Etelä-Aasiassa ja parantaa maan kuvaa tavallisten nepalilaisten silmissä. Molemmille maille järistys on joka tapauksessa tarjonnut mahdollisuuden esitellä niiden kykyä ja halukkuutta avustustyöhön.

Kiinalla tulee todennäköisesti olemaan suuri rooli Nepalin jälleenrakennustöissä. Jo ennen järistystä se suunnitteli rautatien rakentamista Tiibetistä Nepaliin.

Intialaisia avustustyöntekijöitä ja hätäaputarvikkeita Intian ilmavoimien lentokoneessa matkalla järistysalueelle.
Intialaisia avustustyöntekijöitä ja hätäaputarvikkeita Intian ilmavoimien lentokoneessa matkalla Nepalin järistysalueelle 25. huhtikuuta.EPA / Intian ilmavoimat

Lähteet: Reuters, AP