1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

K-ryhmä vastaa kaupan kilpailuun Kemijärvellä – Kauppapaikka laajentuu

Kemijärvellä Kauppapaikka Pekka Koivuniemi Oy hakee rahoitusta K-supermarketin laajentamiseksi. Uudisrakennus lisää Kauppapaikan kokoa noin 900 neliömetrillä. Kauppiaan mukaan lisäosan rakentamiseen on määrä päästä jo vuoden päästä keväällä.

K-Supermarket Kauppapaikan laajennus tulee tälle parkkipaikalle
Kemijärvellä K-supermarket Kauppapaikka laajenee tälle pysäköintialueelle, mutta tilaa jää vielä autoillekin. Kuvassa vasemmalla oleva hotelli-ravintola Mestarin Kievari kuuluu myös kauppias Pekka Koivuniemen yritysryhmään. Haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle
Hotelli-ravintola Mestarin Kievari toimii osittain vanhassa pankkitalossa. Asemakaavamuutoksessa talo halutaan suojella. Kauppapaikan uudelle pysäköintialueelle liikennöitäisiin rakennuksen molemmilta puolilta. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

K-ryhmän vastausta kaupan kilpailuun ja uudisrakentamiseen ehdittiin jo odottaa Kemijärvellä. Muutama vuosi sitten paikkakunnalle tullut Lidl toi uutta sykettä Kemijärven elintarvikekauppaan. Lidl on ehtinyt jo kertaalleen laajentuakin. Nyt myös Koillismaan Osuuskauppa rakentaa uutta S-marketia. Molemmat liikkeet ovat aivan Kauppapaikan naapurissa.

K-ryhmään kuuluvalla K-supermarket Kauppapaikalla tiedetään jo pitkään olleen laajennus- ja uusiutumissuunnitelmia, jotka realisoituvat nyt, kun uusi asemakaava tulee kaupunginvaltuustossa hyväksytyksi. Kemijärven kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa uudisrakentamisen.

Kauppias Pekka Koivuniemi ryhtyy hakemaan rahoitusta kaupan laajentamiselle, Toistaisella tarkkuudella puhutaan miljoonahankkeesta.

Ahtaaksi ovat paikat käyneet

Ahtaaksihan nuo paikat ovat käyneet ja uutta tilaa tarvitaan, sanoo kauppias Pekka Koivuniemi. Ahtautta ovat lisänneet alati paisuvat tuotevalikoimat; hyllytilaa pitää löytyä monenlaisille maitotuotteille ja leikkeleille. Yhdestä lajista voi olla kymmenkunta eri versiota.Toisaalta  kaupan asiakasmäärä on myös lisääntynyt.

Nykyinen kauppapuoli tietysti peruskorjataan; muun muassa lattiat kaipaavat remonttia.

– Haluamme avartaa tiloja, jotta kaupassa asioiminen olisi aikaisempaa helpompaa ja miellyttävämpää. Nykyisessä Kauppapaikassa on lattiapintaa runsaat 3000 neliömetriä, josta osa on tuotannollisessa käytössä. Uutta liiketilaa tulee noin 900 neliötä, johon sisältyy myös suurehko asiakaskahvila.

Kauppa laajenee pihaparkille päin

K-supermarket Kauppapaikka laajenee piha-alueen parkkipaikalle, mutta ei kuitenkaan peitä sitä kokonaan.

– Sinne jää autoille vielä hyvin pysäköintilaa, sanoo Pekka Koivuniemi. Hänen mukaansa pihalle tulee kaksi ajoreittiä; toinen nykyisestä paikasta ja toinen Mestarin Kievarin ja vanhan hautausmaan väliseltä alueelta.

Kemijärven seurakunta edellyttää, että parkkipaikan ja hautausmaan välille rakennetaan viheralue, ja että siihen tedään istutussuunnitelma.

Asemakaavan muutoksella kaksi tonttia

Kemijärven kaupungingeodeetti Tapio Pöyliö sanoo, että asemakaavan muutoksella Kauppapaikan kortteliin muodostettiin kaksi tonttia; aikaisemmin siinä oli vain yksi.

– Tontin jakaminen oli lähinnä toiminnallinen ratkaisu, arvioi Pöyliö.

Nyt kun elintarvikekauppa ja viereinen hotelli-ravintola Mestarin Kievari ovat kumpikin omilla tonteillaan, niin se helpottaa tulevaisuudessa mahdollisesti tehtäviä yritys- ja liikeomistusratkaisuja. Nyt Pekka Koivuniemi hallinnoi molempia yrityksiä.

Mestarin Kievarin kiinteistö halutaan suojella

Uudelleen asemakaavoitetulla alueella sijaitseva Mestarin Kievari jatkaa entisen kokoisena ja näköisenä. Lounaspaikka ja majatalo toimii osittain talossa, joka aikoinaan rakennettiin pankiksi.

Nyt kiinteistö halutaan suojella. Muun muassa Lapin liitto ja Museovirasto näkevät rakennuksella olevan kulttuurihistoriallista arvoa.