Suomalaisen rauniopelastusryhmän lento Nepaliin peruuntui

Rauniopelastusryhmän matka Nepaliin on sisäministeriön päätöksellä peruttu. Nepalista ilmoitettiin, ettei rauniopelastusryhmiä tarvita enää lisää.

Kotimaa
Pelastajaryhmän jäsen lentokentällä.
Virolaisen pelastajaryhmän jäsen odotti Nepalin maanjäristysalueelle lähtöä Rissalan lentokentällä Kuopiossa maanantaina. Suomalaisen pelastajaryhmän mukana Nepaliin matkaa myös Viron vastaava pelastajaryhmä. Timo Hartikainen / Lehtikuva

Kuopiosta Nepaliin lähdössä olleen rauniopelastusryhmän matka peruuntui. Sisäministeriö ilmoitti tehtävän keskeyttämisestä tänä aamuna hieman kahdeksan jälkeen. Laskeutumislupaa Nepaliin ei saatu, ja Nepalista ilmoitettiin, ettei rauniopelastusryhmiä enää tarvita lisää maahan, kertoo Kriisinhallintakeskuksen koulutuspäällikkö Esa Ahlberg.

– Launtain järistyksen jälkeen on jo tapahtunut niin paljon, ja vielä kuluisi aikaa ennen kuin olisimme perillä, Ahlberg lisää.

Intiassa on 20 rauniopelastustiimiä odottamassa valmiudessa, jos rauniopelastajia vielä tarvitaan.

Myös EU on kehottanut Euroopassa vielä olevia rauniopelastusryhmiä laskemaan valmiustasoaan eli käytännössä keskeyttämään lähdön.

Muodostelman tehtävänä olisi ollut etsiä sortuneisiin rakennuksiin loukkuun jääneitä ihmisiä, pelastaa heidät ja antaa välitön lääkinnällinen apu loukkaantuneille. Kuopiosta matkaan oli lähdössä 29 suomalaista ja 15 virolaista pelastajaa. Kaikkiaan seurueeseen kuuluu viitisenkymmentä ihmistä.