Rajavartiolaitos seuraa Yön susien matkaa kohti Berliiniä

Berliiniin matkalla olevan venäläisen moottoripyöräjengin matka katkesi Puolan rajalle maanantaina. Venäläisen uutistoimiston mukaan Yön sudet -jengi saattaa kiertää Puolan Suomen kautta.

Ulkomaat
Yön sudet poistuivat Puolan raja-asemalta lähellä Brestiä Valko-Venäjällä sen jälkeen, kun heidän aikeensa ajaa Puolan kautta oli estetty maanantaina.
Yön sudet -moottoripyöräjengin jäseniä Puolan ja Valko-Venäjän välisellä raja-asemalla huhtikuussa 2015.Tatjana Zenkovich / EPA

Rajavartiolaitos varautuu venäläisen Yön sudet -moottoripyöräjengin mahdolliseen läpikulkuun Suomen kautta. Berliiniin toisen maailmansodan päättymistä juhlimaan matkaavan jengin matka katkesi maanantaina Puolan rajalle. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Yön sudet saattavat kiertää Puolan Suomen kautta.

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö everstiluutnantti Jaakko Ritola kertoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, ettei Suomeen ole saapunut minkäänlaisia viranomaistietoja asiasta. Kaikki tiedot on saatu median kautta.

Kansallismielisen moottoripyöräjengin matkaa kuitenkin seurataan myös rajavartiolaitoksessa.

– Tietysti mielenkiinnolla seurataan, että mitä Euroopassa tapahtuu ja miten Schengenin muissa ulkorajavaltioissa tähän asiaan on suhtauduttu, Ritola kertoo.

Jos Yön sudet saapuvat Suomen rajalle, rajavartiolaitos on valmis suorittamaan heille rajatarkastukset. Tarkastukset tehdään, vaikka Suomella ja Puolalla on EU:n ulkorajoilla samat perusteet ja säännöstöt.

– Tässä täytyy muistaa se, että joka kerta kun rajatarkastus tehdään, niin tehdään kokonaisvaltainen tapauskohtainen harkinta ja näin ollen etukäteen ei voida sanoa, että joku pääsee tai ei pääse rajan yli, Ritola sanoo.

Pelkät kunnossa olevat matkustusasiakirjat eivät riitä maahanpääsyyn. Ennen maahanpäästämistä rajavartiolaitos käy läpi Schengen-alueen rekisterit ja EU:n pakotelistat sekä selvittää, vaarantaako maahanpäästäminen yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Yön sudet on Moskovan Helvetin enkelit -dokumentti vuodelta 1993. Juha Portaankorva ja Timo Seppälä kiersivät viikon jengin kanssa.