Jaakonsaari Rinteen Urpilais-kommenteista: "Turhat kukkotappelut vievät uskottavuutta"

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari ei ole havainnut, että Jutta Urpilainen suunnittelisi Antti Rinteen haastamista. Jaakonsaaresta SDP:n sisällä ei ole linjariitaa, vain erilaisia näkemyksiä.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari Ylen aamu-tv:ssä. Kuva: Yle

Sosiaalidemokraattien euroedustajan Liisa Jaakonsaaren mukaan Rinteen kommentit Urpilaisen puheenjohtajakampanjasta tulivat julki huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

Jaakosaari laskee Antti Rinteen puheet rankan vaalitappion aiheuttaman trauman piikkiin.

– Tällaiset turhat kukkotappelut vaikeuttavat omaa valmistautumista hallitusneuvotteluihin, ja vievät uskottavuutta tilanteessa, jossa on jo tarpeeksi haavoja vaaleista. Mitä hän tarkoitti, sen tietää vain Rinne itse. Vaikea kuvitella, että niin kokenut ihminen olisi varomaton, kun mikit on edessä ja toimittajia ympärillä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Yle Uutisten videolla ministerikollegalleen euroryhmän kokouksessa, että entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen haluaa takaisin puoluejohtajaksi, ja on aloittanut kampanjansa. Kokeeko Rinne Urpilaisen uhaksi itselleen?

– Jotain on ilmeisesti jäänyt hampaankoloon puheenjohtajataistosta, joka nyt sitten nousee tai nostetaan vaalien jälkeen esille.

Rinne syrjäytti Urpilaisen puheenjohtajan paikalta viime toukokuussa. Jaakonsaari ei ole huomannut, että Urpilainen suunnittelisi Rinteen haastamista. Hän toivoo puoluekentältä rauhoittumista, ja samaan suuntaan toimimista häviön jälkeen.

– Yleinen käsitys on se, että vuosittainen puheenjohtajan vaihtaminen ei johda tulokseen. En ole havainnut, että Urpilainen hakisi revanssia. Puheenjohtajakamppailun aloittaminen nyt olisi tosi huono juttu.

"Isot linjaerot liioittelua"

Jaakonsaaresta SDP:ssa ei ole linjariitaa, vain erilaisia näkemyksiä.

– Onneksi niin on. En ole nähnyt sellaisia asioita, jossa haluttaisiin haastaa puoluekokouksen päätökset. On erilaisia käsityksiä talouspolitiikasta, mutta ne eivät ole kiteytyneet. Rinne jatkoi valtiovarainministerinä pitkälti Urpilaisen linjaa. On liioittelua nähdä isoja linjaeroja.

Europarlamentaarikko luettelee häviön syyksi puheenjohtajan ja kampanjan epäonnistumisen sekä perussuomalaisten kovan haasteen SDP:n perinteiselle kannattajakunnalle. Sosiaalidemokraatit olivat myös neuvottomia uuden haasteen edessä, analysoi Jaakonsaari.

– SDP putosi väliin perussuomalaisten ja ehkä myös vihreiden haasteen edessä. On erilaisia näkemyksiä, mistä tämä vaalitappio johtui. Ne keskustelut pitää käydä avoimesti, ja löytää sieltä ne uudet nousun siemenet.

"Kyllä hallitukselle, mutta ei äänettömäksi yhtiömieheksi"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajavaalista nousi viime torstaina kohu, kun Rinne pyysi, ettei Urpilainen lähtisi ehdolle ryhmäjohtajaksi linjaeron takia. Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Antti Lindtman. Sekä Rinne että Lindtman vakuuttelivat kokouksen jälkeen SDP:n yhtenäisyyttä, mitään linjariitaa ei ole.

Jaakonsaaren unelmatiimissä Rinne olisi puheenjohtaja ja kokenut Urpilainen olisi valittu eduskuntaryhmän johtoon.

– Se olisi ollut loistava yhdistelmä.

Jaakonsaaresta puolueen pitää ehdottomasti pyrkiä hallitukseen, mutta ei mihin hintaan tahansa; demareiden näkemysten pitää näkyä hallitusohjelmassa.

– Suoraan oppositioon meneminen olisi suuri virhe. Mehän kokeilimme sitä 90-luvulla. Neljä vuotta hampaattomina jouduimme vastaamaan, miksi emme halunneet vaikuttaa hallituksessa. Se on selvä, että miksikään äänettömäksi yhtiömieheksi ei kannata mennä, painottaa Jaakonsaari.