1. yle.fi
  2. Uutiset

VEO teki historiansa suurimman lämpövoimakaupan

Automaatio- ja sähköistysratkaisuja energia-alalle toimittava vaasalainen VEO on tehnyt historiansa suurimman lämpövoimakaupan. VEO toimittaa Ruotsin Skövdeen rakennettavaan lämpövoimalaitokseen kokonaistoimituksena sähköistyksen ja automaation. VEOlle projektin työllistämisvaikutus on 20 henkilötyövuotta.

talous
VEOn konttori Vaasassa
Mirva Korpela / Yle

Ruotsin Skövdeen rakennettava biomassaa hyödyntävä voimalaitos tuottaa kaukolämpöä paikalliseen verkostoon ja sähköä Ruotsin kantaverkkoon. Voimalaitoksen lämpöteho on 38 MWth ja sähköenergiateho 8 MWe.

– Toimitamme laitoksen sähköistyksen ja automaation kokonaistoimituksena. Vastaamme projektista aina laitteiston suunnittelusta ja valmistuksesta sen asennukseen, käyttöönottoon ja loppuasiakkaan koulutukseen saakka, kertoo avainasiakaspäällikkö Rami Luoma VEOn teollisuusyksiköstä.

Voimalaitoksen kattilan polttoaineena käytetään puuhaketta ja kuorta. VEOn sähköistys- ja automaatioratkaisujen tehtävä on optimoida biomassavoimalaitoksen palamisprosessia, jotta sen hyötysuhde olisi paras mahdollinen.

Voimalaitoksen päälaitetoimittaja on Valmet Technologies Oy. Skövde Värmeverk AB:n laitosinvestointi on kokonaisuudessaan noin 40 miljoonaa euroa. Koko voimalaitos on määrä ottaa käyttöön loppuvuodesta 2016.

– VEOlle projektin työllistämisvaikutus on 20 henkilötyövuotta, josta puolet kuluu laitteiston suunnitteluun ja valmistukseen ja toinen puoli työmaatoimintoihin, kertoo VEOn Teollisuus-liiketoimintayksikön johtaja Jarkko Aro.

Lue seuraavaksi