1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Suomeen 220 miljoonalla eurolla tuulivoimaa

Tuulivoimatuotanto kasvaa Perämeren rannikkokunnissa. Simoon ja Raaheen rakennetaan uudet tuulivoimapuistot ja Kalajoen puistoa laajennetaan. Kaikkiaan tuulivoimayhtiö Tuuliwatti Oy investoi alueelle 220 miljoonaa euroa. Yhtiön omistavat polttonesteitä myyvä ST1 ja S-Voima, joka kuuluu S-ryhmään.

Kotimaan uutiset
Tuulimylly sinistä taivasta vasten
Laura Holappa / Yle

Simoon nousee jälleen uusi tuulivoimapuisto. Tuuliwatti Oy rakentaa Leipiö-Halmekangas-Onkalo-alueelle 27 uutta tuulivoimalaa. Yhtiö on aikaisemmin rakentanut kuntaan kaksi tuulivoimapuistoa.

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttilan mukaan kunta toivottaa uuden puiston tervetulleeksi kuntaan. Hänen mukaansa kunnan asukkaat ja maaomistajat näkevät tuulivoiman mahdollisuutena alueella.

Marttilan mukaan tuulivoimahankkeet näkyvät kunnan taloudessa lähinnä kiinteistöverojen muodossa.

– Yhden tuulivoimalan kiinteistöveron määrä on noin 8000 – 9000 euroa, Marttila ynnää.

Puistot pyörivät vuonna 2017

Toimitusjohtaja ja ST1:n energiajohtaja Jari Suominen kertoo, että yhtiö on arvioinut eri sähköntuotanomuotoja, joista tuulivoima on osoittautunut tehokkaimmaksi tavaksi tuottaa sähköä.

– Toteutamme ihan meidän perusvisiota. Investoimme käytännössä kaikki tuotot, joista valtaosa tulee ulkomailta, tänä päivänä puhtaaseen, suomalaiseen uusiutuvaan energiaan, sanoo Suominen.

Markkinaehtoista toiminta ei vielä ole, sillä valtio tukee tuotantoa syöttötariffihinnoittelulla, joka tarkoittaa käytännössä, että yhden turbiinin eliniästä 12 vuotta eli 60 prosenttia on tuettua toimintaa.

– Tänä päivänä vielä uusiutuvaa energiaa pitää kannustaa, ja tuulivoimassa tämä on ollut tapa saada tuulivoimarakentaminen käyntiin Suomessa ja ala kehittymään. Tulevaisuudessa tuulivoima tulee pärjäämään ihan niiden markkinamekanismien puitteissa, mitä halutaan, lisää Suominen.

Tuuliwattin toimitusjohtaja Jari Suominen huomauttaa tuista, että Suomen maineen ja luotettavuuden kannalta on oleellista, että toimintaedellytykset säilyvät, eikä maahan valittava uusi hallitus tee uusia linjauksia tuulivoiman tuesta.

Tuki jatkuu 12 vuottta

Tuulivoima on ilmaista, täysin riippumatonta tuontienergiasta ja täysin puhdasta energiaa, huomauttaa Suominen. Energian hinta ja saatavuus voidaan ottaa omaan haltuun. Suomessa on kansainvälisesti verraten vähän tuulivoimaloita; noin 200. Maapinta-alaltaan samankokoisessa Saksassa on 21 000 tuulivoimalaa, Suominen ynnää, vaikka saksalaisia on 80 miljoonaa.

S-ryhmä on toinen merkittävä omistaja yhtiönsä S-Voiman kautta. Toimitusjohtaja Mikko Halonen kertoo, että S-ryhmä haluaa säästää sähkölaskuissa.

– S-ryhmä on yksi Suomen suurimmista sähkön käyttäjistä. Sähkö on välttämättömyys, mutta myös kuluerä. Halutaan tuottaa alueosuuskaupoille ja asiakasomistajille kilpailuetua. Koitetaan hankkia sähköä mahdollisimman tehokkaasti ja tuottaa sitä kustannustehokkaasti näillä tuulivoimaloilla, perustelee Halonen.

Halosen mukaan valtion tukitaso ei ollut selvillä siinä vaiheessa, kun S-ryhmä lähti perustamaan yhteisyritystä ST1:n kanssa. S-ryhmän sähkölasku on 100 miljoonaa vuodessa. S-Voiman toimitusjohtaja odottaa tuen jatkuvan vuosia.

– Uskotaan Suomen lainsäädäntöön, että se 12 vuotta mitä on luvattu, pitää, sanoo Halonen.

Uusi puisto Raaheen, Kalajokea laajennetaan

Tuuliwatti rakentaa lisäksi uuden 14 voimalan puiston Raahen Sarvankankaalle ja laajentaa kuudella voimalalla Kalajoen Mustilankankaan puistoa.

Yhtiö investoi yhteensä kolmen kunnan tuulivoimarakentamiseen 220 miljoonaa euroa.

Tuulipuistojen valmistuttua kesällä 2017 yhtiön kokonaistuotanto ylittää kaikkiaan 1,4 terawattituntia, mikä vastaa 650 000 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta Suomessa.

Yhtiö on allekirjoittanut aiesopimuksen Vestas North Europen kanssa Simon, Raahen ja Kalajoen uusien tuuliturbiinien toimittamisesta.

Lue seuraavaksi